/ БГНЕС
Социалното министерство вече издирва младежите, които нито работят, нито учат, каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на семинар за журналисти в Банкя. По думите на Сачева тази група младежи са сериозен резерв на пазара на труда и министерството прави всичко възможно да ги активира.

По данни на НСИ младежите между 15 и 29 години, които нито учат, нито работят от 156 хиляди преди три години, сега са около 170 хиляди, каза Сачева.

В момента институциите работят съвместно по темата за "нищоправещите" младежи. Събират се данни от ГРАО, НСИ, от регистъра на МОН за учениците, както и регистрите за студенти. Събират се данни и от НАП, така че да се засекат кои са тези 170 хиляди между 15 и 29 години. Идеята е да се разбере повечето младежи от какъв пол са, с какво образование са, да се види дали някои не са заети в сивата икономика.

Правят оценка на въздействито на закона за личната помощ

Министерството обмисля да има програма за валидиране на съществуващите умения на младежите, да им се издава сертификат за умения, които да ползват за намиране на работа. Най-много младежи, които нито учат, нито работят има в областите Монтана, Видин, Враца, Кърджали, Плевен, Габрово, Кюстендил и Варна.

Агенцията по заетостта вече е предложила различни мерки за почти 7800 души от тях. Предлагат се работа и различни обучения.

Установено е, че част от младежите са отпаднали от образователната система по различни причини. Голяма част от тях се налага да работят и да издържат семействата си, налага се да гледат свои братя и сестри, близки. Има заети в селското стопанство, в строителството без трудово- правни отношения.