Служители на Енергото в София готвят стачка през май
Служители на Енергото в София готвят стачка през май / снимка: Sofia Photo Agency

Служителите от "Електроразпределение Столично"АД планират ефективни стачни действия през май заради необосновани съкращения, подготвени от мажоритарния собственик на дружеството - "ЧЕС ГРУП". Според браншовите синдикати към КТ Подкрепа съкращенията не са мотивирани икономически и производствено пред синдикатите, както това е предвидено в колективния трудов договор, в браншовия трудов договор и според споразумението на национално ниво. Това каза на пресконференция Денко Ройдев - председател на фирмената синдикална организация "Федерация енергетика" към КТ Подкрепа и ръководител на стачния комитет.

Според синдиката "ЧЕС" иска да закрие звеното "Електроремонт строй" към Столичното електроразпределение, което се занимава с поддръжката на кабелите в София. Там работят 57 човека. Плановете на мажоритарния собственик, според синдикатите, са за общи съкращения на близо 760 човека.

От синдикатите напомниха, че държавата притежава блокираща квота от 33 на сто, като същевременно според тях тя не взема никакво отношение във връзка с предстоящите съкращения. От синдикатите попитаха дали при отдаването на ремонтната дейност на външни фирми, както планира мажоритарният собственик, те няма да се окажат вътрешни за някого.