Правителството получи от Народното събрание мандат да обсъди и предложи мерки, свързани с войната в Украйна. Сред тях е и ремонт на украинска военна техника - нещо, което бе договорено между премиера Кирил Петков и Володимир Зеленски по време на посещението на българската делегация в Украйна. По-късно това бе формулирано и в писмо с искания, внесено официално в парламента от украинския посланик у нас.

За изпращането на оръжие в гласуваното предложение не се споменава нищо. БСП посочиха това като свой успех, след като от седмици заплашваха да напуснат четворната коалиция. И така управляващите затвърдиха целостта на управлението.

Депутатите одобриха военнотехническа помощ за Украйна


В парламента бяха внесени три предложения - на "Демократична България", на ГЕРБ-СДС и на "Продължаваме промяната". Първите две бяха отхвърлени. Някои депутати не скриха, че искат помощта да има и оръжейно измерение, но в крайна сметка склониха да гласуват "за" с мотива, че подкрепят членството на Украйна в ЕС, както и продължаване на хуманитарната помощ за страната и бягащите от нея бежанци.
 

Народно събрание
БГНЕС

Окончателните текстове дават мандат на правителството в две основни направления - да задвижи цялостен пакет от мерки за преодоляване на последствията от наложените санкции, енергийната и продоволствената сигурност на България. И второ - да окаже хуманитарна, финансова и военнотехническа помощ на Украйна съобразно възможностите на България.

Военна помощ за Украйна: Писмо от Зеленски и скандали в парламента

Парламентът записа и какви точно са възможностите на страната ни за оказване на помощ на Украйна:

- продължаване на подкрепата за членство на Украйна в ЕС;
- помощ за украинските граждани, бягащи от войната - законодателни и организационни мерки с цел
- подобряване на капацитета за приемане и възможностите за интегриране до създаване на условия за тяхното трайно завръщане в Украйна;
- осигуряване на възможност за изнасяне на украинското зърно във Варна;
- засилване на енергийното сътрудничество - в частност доставките на електроенергия и природен газ;
- ремонт на украинска военна техника във военните предприятия на България;
- продължаване на доставките на хуманитарна помощ - дрехи, лекарства и хранителни стоки.
 

протест паметник
Георги Димитров

Докато депутатите гласуваха, от двете страни на Народното събрание имаше протести - един в подкрепа на военна помощ за Украйна, а другият против. По-късно участниците и от двете събития се насочиха към намиращия се в близост паметник на Съветската армия, където влязоха в словесни, а някои и във физически сблъсъци.

Край паметника на Съветската армия: Сблъсъци между протестиращи „за“ и „против“ военна помощ за Украйна

Плътният полицейски кордон тушира напрежението.
 

протест паметник
Георги Димитров

Провали се обаче опитът на част от демонстрантите да опаковат паметника с българското и украинското знаме. Те бяха възпрепятствани от проруско ориентирани протестиращи, които развяваха българския и руския флаг. Така върху монумента остана само националното ни знаме.