/ Пресцентър
Организираните и координирани от Европол „Съвместни дни за действие срещу трафика на деца“ бяха проведени в периода 28 юни – 4 юли, съобщиха от МВР.

Експерти по трафика на хора от правоприлагащите структури на Австрия, България, Белгия, Германия, Исландия, Испания, Кипър, Латвия, Литва, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Хърватия, Швеция, Швейцария и Обединеното кралство, както и представители на други ангажирани институции – социални работници, представители на общини и НПО - обединиха усилията си с цел идентифициране на потенциални жертви.

Трафикантите на хора ще се възползват от Брекзит

От българска страна в международната полицейска операция участваха служители на сектор „Трафик на хора“ при ГДБОП – МВР и Националната комисия за борба с трафика на хора. Главна дирекция „Гранична полиция“ и Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ оказаха съдействие в хода на извършваните действия с оглед непрекъснатия обмен на оперативна информация и координацията с останалите участващи държави.

В рамките на Съвместните дни за действие на територията на страната ни са извършени проверки на лица с рисков профил, като съгласно плана за провеждане на операцията действията обхванаха територията на ГКПП в страната. Проверени са над 100 моторни превозни средства с пътуващи в тях 138 деца, български граждани.

И обявите за работа могат да крият риск за трафик с цел сексуална експлоатация

Контролът е обхванал проверка на документите за самоличност на децата и на придружаващите ги, декларации за преминаване на границата при отсъствие на единия родител, актове за раждане и други документи, релевантни за осъществяване на пътуванията.

При операцията на територията на Европейския съюз са проверени 186 400 души, 22 500 превозни средства, 12 200 локации – частни имоти, търговски обекти, хотели, авто- и ж.п. гари, пристанища, аерогари и гранични контролно-пропускателни пунктове, 72 850 документа за самоличност и други документи. Извършени са 175 ареста на заподозрени в трафик на хора и са стартирани 181 нови разследвания. Идентифицирани са 187 потенциални жертви, 92 от които непълнолетни.