След Фидосова Цветанов трябва да напусне ГЕРБ, смята Мирослав Найденов
След Фидосова Цветанов трябва да напусне ГЕРБ, смята Мирослав Найденов / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Бойко Борисов ми е бил министър-председател, затова не го атакувам директно. Мисля, че той сбърка, като защити Цветанов по телевизията. Според мен той е следващият след Искра Фидосова, който ще трябва да напусне ГЕРБ. Това каза пред Нова телевизия бившият земеделски министър Мирослав Найденов. Той призна, че продължава да има огромен респект и уважение към Борисов.

„Много съм говорил с Борисов. Имах чисто физически контакт, можех да му казвам каквото искам и когато искам”, заяви Найденов. „Големият проблем беше, че той се беше съсредоточил върху управлението на държавата, както и ние министрите. Проблемите са в партията. Има двоен аршин и затова много хора си тръгнаха от ГЕРБ. Бойко Борисов дължи обяснение за това", обясни бившият министър.

„Фидосова нареждаше на министри по телефона. Пламен Цеков го отнесе, когато вкара лобистки текст заради нея. Не трябваше да се спира до нея, за пореден път Цветанов остава”, разкри Найденов.

Той обясни още: „На всички е ясно, че Фидосова не го е направила сама, направила го е под ръководството на Цветанов. Тя си позволяваше да вдига телефона на Борисов, да се разпорежда от негово име. Всички редакции на законодателство са минавали през нея, преди да влязат в Народното събрание, тъй като тя беше председател на Правната комисия. Борисов правеше опити във времето назад да я отстрани, но Цветанов я пазеше”.

„Борисов не даде ГЕРБ на хората, даде я на Цветан Цветанов. С новия политически проект ние искаме да дадем тази част от ГЕРБ, която не е на Цветанов, на хора. Ние носим греховете на плещите си. Затова искаме да дадем този нов проект на хората. Искаме и ако можем, да изкупим част от вината. Политическият проект има различни начини на финансиране, но когато се стигне до това, ще бъдат обсъдени начините на финансиране и те ще бъдат публични”, обясни Найденов.

По думите му, има хора от сегашната структура на ГЕРБ, които биха се присъединили към новия политически проект. „От мен лоша дума за Бойко Борисов няма да чуете. Казах първи за подслушванията на Цветанов, след това излезе и Емил Димитров. Важно е тези практики да не се повтарят”, коментира Найденов.