/ БТА
"Изборът на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността на главен прокурор продължава да оставя съмнения. От самото начало не подкрепям това решение", заяви правосъдният министър Атанас Славов, предаде БНТ.

Относно отказа за назначение на съдия, разследващ главния прокурор, Славов коментира, че назначението е част от наказателния процес. Добави, че очаква решение да бъде взето на следващото заседание.

Избират съдия във ВКС, който да разследва сигнал срещу Борислав Сарафов

"Ако не се осъществи изборът, ще бъда принуден, под някаква форма, да оспоря това решение, по съдебен ред, защото това би било намеса във висящ процес", поясни Атанас Славов.

Според правосъдния министър липсата на взето решение може да доведе до съмнения в самия механизъм, затова е важно да се изпълняват законоустановените функции. Той добави, че назначението на съдия за разследващ прокурор не трябва да се обвързва с процедурата по разследване и нейното прекратяване. Обясни, че решение трябва да бъде взето възможно най-бързо.

Не назначиха съдията, който да разследва главния прокурор

"Самото назначение е временно. В момента, в който се извърши промяната в Конституцията, тогава ще се избере нов кандидат", обясни Славов.

По думите му ролята на правосъдния министър в процеса за съдебната реформа и промените в Конституцията е организационна.

"Моята работа е да поставя в Пленума на ВСС следните въпросите - натискът върху магистрати и злоупотребата с правомощия", каза още Атанас Славов.