Скъпите лекарства със задължителна отстъпка
Скъпите лекарства със задължителна отстъпка / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Скъпите лекарства със задължителна отстъпка
81017
Скъпите лекарства със задължителна отстъпка
  • Скъпите лекарства със задължителна отстъпка

50 млн. лв. очаква да спести Здравната каса тази година от отстъпки от скъпоструващи лекарства. Това стана ясно след днешното заседание на Надзорния съвет на институцията, на което бе приет проект, който задължава фирмите, производители на лекарства без аналог, да дават отстъпки от цената на медикаментите. Какъв ще е процентът на тези отстъпки, ще се определя индивидуално.

От Касата обаче не скриха, че така се създава риск ако производителят на лекарство не желае да направи отстъпка от цената му, да изтегли медикамента си от българския пазар.

Решението - фирмите, производители на лекарства без аналог задължително да предлагат отстъпки, е взето, за да се спестят средства в Здравната каса, информира ресорният министър Петър Москов: „Проектът за наредба 10 е приет. В тази наредба е посочен редът и начинът, по който се случват задължителните отстъпки на медикаментите, които са сами в група - нямат свой заместител. Това са най-скъпите медикаменти. Целта, която сме си поставили, в рамките на тази година не по-малко от 50 милиона от отстъпки трябва да бъдат върнати на Касата от бюджета за лекарства".

Лекарствата, за които не се предлагат отстъпки, няма да се покриват от Касата, посочи д-р Димитър Петров, подуправител на институцията: „В Закона е записано, че лекарства без отстъпа спират да се реимбусират от 1 януари 2016 година".

Министър Москов е категоричен, че задължението да дават отстъпки няма да прогони фирмите, производители на лекарства от българския пазар: „Няма такава опасност. Това е поредният фалшификат, който години наред се е превърнал в райско кътче за фармацевтичната индустрия".

Петров обаче допусна, че е възможно някои фирми, които не искат да дават отстъпки да изтеглят лекарствата си: „Възможно е ако не се постигне договорка за отстъпка, едва ли ще се стигне до това".

Промените в наредбата ще влязат в сила след като бъдат обнародвани в Държавен вестник.