Парламентът прие на първо четене преизчисляване на пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31.12.2017 г., със средномесечния осигурителен доход за страната за 2018 г.

Промените в Кодекса за социално осигуряване /КСО/, внесени от "БСП за България", бяха одобрени със 127 гласа "за", 1 "против" и 0 "въздържал се".

Спор предизвика предложението на Корнелия Нинова законопроектът да бъде обсъден и на второ четене. 

След възражения от залата председателят на Народното събрание Ива Митева не подложи искането на гласуване, защото нямало консенсус, а при обсъждането са били направени заявки, че текстът не е прецизен.
 
Това разгневи социалистите, които обградиха трибуната. Заради възникналото напрежение в залата беше дадена почивка, а след нея бе прекратено пленарното заседание.

По време на дебатите от ГЕРБ упрекнаха БСП в популизъм и лицемерие и посочиха, че преизчислението на пенсиите не може да се случи без актуализация на бюджета, каквато не е в правомощията на служебно правителство. Лицемерно е три часа след като сте върнали мандат за правителство, да предлагате нещо, което може да направи само редовно правителство, коментира Димитър Главчев. Освен това той отбеляза, че законопроектът не е минал през бюджетна комисия.

От БСП отговориха, че внасят предложението за пети път, затова не е популизъм и не е предизборно, а и са единствените, които са преизчислили пенсиите през 2008 г. Възможно е и има пари, настоя председателят на БСП Корнелия Нинова. Според нея има разумни решения, стига да има воля. За един месец не сме приели нито един закон в полза на хората, освен Изборния кодекс, посочи Нинова.

Манол Генов от левицата коментира, че и 50-те лева към пенсиите всеки месец не са минали през бюджетната комисия. Според Георги Гьоков преизчислените пенсии може да започнат да се изплащат от 1 юли, а след това редовно правителство да актуализира бюджета.

От ДПС обявиха, че ще подкрепят законопроекта, но ако промяната влезе в сила от 1 януари 2022 г. Хасан Адемов посочи, че от 2 108 000 пенсии увеличение ще получат 56 процента. Според него допълнителният разход до края на годината ще е 1,1 млрд. лева, но тези пари ги няма в бюджета на държавното обществено осигуряване.

Мика Зайкова /"Има такъв народ"/ се съгласи с думи на Адемов, че пенсията е заместващ доход, но, по думите й, пенсията е 35 процента. В Европа няма заместващ доход на пенсия под 70 процента, отбеляза тя. Когато получавате заплата 1000 лева и получите пенсия 300 лева, това заместващ доход ли е или срутване в бездната на неплатежоспособността, попита тя. Изход има и затова ви моля да гласувате за осъвременяване на пенсиите, призова Зайкова.

Ако датата на влизане в сила беше 1 януари 2022 г., от страх от моята тъща аз щях да гласувам "за", но от 1 юли тази година е безотговорно, коментира Георги Ганев /"Демократична България"/, председател на бюджетната комисия. След коментар от Корнелия Нинова, той уточни, че е направил опит за шега, макар и неуспешен.

"Това е помен с чужда пита, дори без пита. Няма ги парите", коментира Ганев.

Според него намаляващо население, застаряващо население и липса на увеличение на пенсионната възраст означават мизерия за българските пенсионери, каквото и да гласуват днес тук. Ганев изрази съмнения, че промените в КСО могат да се приемат на второ четене от отиващия си парламент.

От "Изправи се! Мутри вън!" подкрепиха законопроекта и посочиха, че и те са внесли подобен проект за промени в КСО. Мария Капон отбеляза, че законопроектът няма нищо общо с ляво и дясно, а става въпрос за нашите родители. Това е един от малкото останали шансове на 45-ото Народно събрание да оправдае своето съществуване, коментира Мая Манолова.

По-късно на брифинг Корнелия Нинова обвини, че 
"Има такъв народ" чрез председателя на парламента, ДПС, "Демократична България" и ГЕРБ са опропастили възможността днес да се вземе окончателно решение за преизчисляване на всички пенсии.

Тези парламентарни групи подкрепиха предложението на първо четене абсолютно лицемерно със съзнанието, че няма да се стигне до второ гласуване, категорична беше Нинова. Те са го направили, според нея, за да използват аргумента, че са гласували "за" и в предизборната кампания "да продължат да лъжат възрастните хора".

Когато се стигна до истинското решение да го гласуваме и на второ четене, си пролича кой и за какво е в този парламент, подчертаха от БСП.

Маските паднаха, нашата позиция е последователна, принципна и неотстъпчива пет години - за преизчисляване на пенсиите, заяви Корнелия Нинова.

По думите й, с подкрепата на "Изправи се!Мутри вън" преизчисляването на пенсиите е можело да стане факт още днес. Лицемерието надделя, посочи председателят на групата на левицата.
БТА