Европа свят планета икономика НАТО
Европа свят планета икономика НАТО / iStock/Getty Images
Сивата икономика е намаляла с близо 15 процентни пункта за около 10 години. За 2019 г. тя е около 21 процента, каза председателят на Управителния съвет (УС) на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев по време на официалната церемония на наградите "Икономика на светло" за 2020 г., предаде БТА.

Велев припомни, че през 2010 г. т.нар. "композитен индекс", който показва размерът на сивата икономика, е бил около 36 процента. Процентът на сивата икономика през кризисната и пандемична 2020 г. ще е готов в края на годината, когато през ноември излязат последните данни от статистиката, уточни той.

Служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев допълни, че вече има резултати, които показват, че младите и образовани хора не са съгласни да работят без трудови договори или такива, в които официалната заплата е в един размер, а неофициално получават допълнително средства в плик "под масата". По думите му това дава надежда, че работещите и работодателите, които искат да бъдат на "светло", ще допринесат за по-доброто бъдеще и развитие на българската икономика.

Той допълни, че 2020 г. е годината, която е "белязана" от коронавируса. Според него този вирус е допринесъл за това още повече да бъде "изсветлена" икономиката. Донев изтъкна, че, когато бизнесът работи честно и на "светло", българските граждани могат да се чувстват по-спокойни и в такава кризисна година.
БТА