Сините общинари с алтернативен бюджет за София
Сините общинари с алтернативен бюджет за София / netinfo

Столичните общински съветници от СДС са решили да внесат в общината алтернативен проектобюджет за София за 2008 година. Сините общинари ще направят това, защото смятат, че в подготвения проектобюджет, който предстои да бъде гласуван на 28 февруари, има редица слабости.

Общинските съветници от СДС смятат, че подготвеният вече проектобюджет за столицата не е по-лош от този за 2007-а година, но не е и по-добър. Затова предлагат свой вариант. Представи го Иван Нейков – заместник-председател на бюджетната комисия в общината.

"Единият ни акцент е изграждане на нова роля на контрол, изграждане на нов капацитет на контролните органи на Столичната община. Софиянци имат нуждата и искат този нов капацитет, защото по този начин ще бъде опазено това, което се изгражда. Другият голям акцент – инвестиционните възможности на бюджета. Още повече увеличените инвестиционни възможности в 2008-а трябва да бъдат насочени към значими за софиянци проблеми", каза Нейков.  

Ето какво добави той за слабостите в готовия проектобюджет, който предстои да бъде гласуван от общинарите.

"Бюджетът няма приоритет. Всъщност следва се един рутинен подход, при който към всички потребности се подхожда по един и същи начин, т.е. да се поддържа нивото".

Общинските съветници от СДС признават, че до сега техните предложения за по-добър бюджет на София не са били чути, но се надяват това да се случи по време на обсъждането му в края на месеца.