Сигнал за рекет в морга предизвика проверка в пловдивска болница
Сигнал за рекет в морга предизвика проверка в пловдивска болница / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Ръководството на Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Св. Георги" в Пловдив започва проверка по сигнал за рекет в моргата на лечебното заведение.

Става въпрос за сигнал, изнесен от печатните медии, според който от мъж от кърджалийско село е поискано да плати осигуровките на съпругата си, за да освободят трупа й от моргата.

Мъжът отишъл в местния клон на НАП, да разбере каква сума трябва да плати, но там му обяснили, че искането му е абсурдно.

От ръководството на лечебното заведение са категорични пред Дарик, че такава практика в тяхната болница няма, но ще назначат проверка по случая.

Предаването на тяло става срещу представен смъртен акт и не се изискват никакви други документи.

Близките на починалия мъж от Кърджали са искали справка за здравни осигуровки и са поискали да ги платят, потвърдиха за Дарик от НАП. Удостоверението се дава лично на човека и няма основание приходната агенция да издава такъв документ, заяви говорителят на пловдивските данъчни Божана Илиева.

Всички задължения са лични и няма смисъл да се плащат такива вноски назад във времето, каза още тя. И преди сме се сблъсквали с такива случаи, но въпросът е чисто човешки - семейството на починал човек си има достатъчно тревоги, за да ги товарим допълнително с ненужни такива, смята Илиева.

Други новини от Пловдив