съдове за смет
съдове за смет / Община Габрово
Ако окончателно бъдат приети предложените от управляващите промени в Закона за местните данъци и такси, такса-смет за столичани може да поскъпне. Това стана ясно от думите на зам.-кмета по финанси Дончо Барбалов. По отношение на въвеждането на принципа „замърсителят плаща”, финансист номер едно на София коментира, че трябва България трябва да се придържа към европейското законодателство, а не да се правят свободни интерпретации.

От какво ще зависи формирането на такса смет?

След като вчера депутатите приеха на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси, днес в местният парламент на София се заговори и за повишение на такса смет. Въпреки че отказа да посочи дали със сигурност тя ще се увеличи на столичани, зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов обясни:

"Надявам се между двете четения на експертно ниво да работим с народните представители и да обсъждаме различни варианти и различни резултати от прилагането на различни варианти. Колко ще се промени такса смет не мога да кажа, защото все пак зависи какво ще бъде прието от Народното събрание. Това, което е ясно какви са разходи на общината за предоставяне на услугата и те няма как да се променят. Така че същия размер средства ние трябва да финансираме от гражданите и бизнеса", обясни Барбалов.

Предстои ли драстично увеличение на такса смет за гражданите за сметка на бизнеса?

В предложението на управляващите е и въвеждането на принципа „замърсителят плаща” при определяне на размера на таксата за битови отпадъци. Барбалов посочи, че за София може да се разпредели между броя живущи.