Ново поевтиняване на някои хранителни стоки за последната една седмица регистрира Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. На прага на летния сезон, когато по пазарите и борсите у нас се очаква наплив на българска продукция, накъде ще тръгнат цените? Има ли вече спад или се отчита покачване провери NOVA.

Първите розови домати, които излизат от оранжерията на Иван Кабуров от пазарджишкото село Мало Конаре са с 20% по-скъпи тази година.

„В момента цената е 2.40-2.80 лв. в зависимост от качеството. Тази година е малко по-скъпо понеже имаме доста големи разходи за отопление. Енергоизточниците и електричеството беше увеличено и това ни принуди да изнесем и да засадим новата реколта около един месец по-късно”, разказа производителят на зеленчуци.

Прогнозата му е, че сегашната цена на българския домат няма да се задържи дълго, а до 15 дни очаква да се срине на половина.

„Има страшно много внос. В момента България е зарината с вносни домати, с недоказан произход, третирани с турски препарати, нерегистрирани за ЕС. Лошото е, че много от търговците, които са мними, спекулират и преопаковат вносната продукция и я продават за българска”, обясни Иван Кабуров.

Най-голямата зеленчукова борса в България очаква да бъде залята с българска оранжерийна продукция до дни. От сега се знае, че доматите ще се търгуват на миналогодишните цени между 2.00 и 2.50 лв. за килограм.

„Всичко зависи от времето – дали ще има градушки и наводнения”, уточни производителят Димитринка Петрова.

На прага на летния сезон на пазара вече се появиха и първите български сезонни плодове, но на по-високи цени от миналата година. Най-драстично е поскъпването при черешите.

„Цените на този плод са с около 50% по-високи в сравнение с миналата година”, коментира Илия Гатев, изп.-директор на тържището в Първенец.

На пазара се наблюдава и странен феномен - цената на пресните картофи е спаднала със 70 процента и вече са по-евтини от старите картофи, чиято цена стигна рекордните 2 лв.  за килограм.

А земеделските стопани като Иван, който произвежда тонове домати, имат конкретни очаквания от новото правителство. Едното от тях е спиране на спекулата и контрол по границите.

„Новото правителство да помисли за създаване на сдружение на зеленчукопроизводителите. Ние искаме сигурност на пазара”, уточни мъжът.
NOVA