Шестима задържани заради трагедията в Крумовград
Шестима задържани заради трагедията в Крумовград / снимка: БГНЕС
Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов
24105
Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов
Окръжният прокурор на Кърджали Светлозар Лазаров
  • Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов
  • Окръжният прокурор на Кърджали Светлозар Лазаров

Още двама души са били арестувани заради смъртта на трите деца от комплекса за социални услуги в Крумовград. Единият задържан е синът на парнаджията на дома, другият арестуван е негов приятел. И двамата имат съпричастност към случая, но още е рано да се конкретизира, заяви за Дарик окръжният прокурор на Кърджали Светлозар Лазаров.

По рано в предаването "Пропаганда" на Дарик прокурор Лазаров съобщи, че най-вероятно детонатор от военна мина е убил трите деца. Той им е бил даден от огняря на комплекса. „Прави се обиск в дома на парнаджията в Крумовград, в който участват сапьори, тъй като има възможност да се открият устройства, които имат нужда от обезвреждане".

Парнаджията е под полицейска охрана в болницата в Кърджали, тъй като се е опитал да се самоубие с джобно ножче.

"Твърде вероятно е от вина той да се е опитал да посегне на живота си. Ще му бъде изискана съдебнопсихиатрична експертиза", коментира прокурор Лазаров и допълни, че вероятно взривното устройство е пехотна мина или детонатор от противотанкова мина, но по думите му е рано да се говори за това.

Междувременно стана ясно, че огнярят е дал на децата детонатора като отплата за това, че те са работили на неговата нива.

Светлозар Лазаров изрази съмнение, че парнаджията си е дал реална сметка какво е дал на децата, тъй като "регионът е граничен, навремето границата с Гърция е била минирана, по граничните полета все още има неизвадени мини, има бивши поделения, които едва ли са извършили утилизацията на боеприпасите прецизно. Местното население продължава да намира според мен такива части, взриватели, мини. Едва ли си дават сметка какво намират, какво носят в къщите си. Дори в изкупвателните пунктове се случва да се предават части от мини и снаряди. Този предмет прилича на говорител на тонколонка на касетофон, около педя в диаметър е голямо, ако децата са го помислили за такова и са го вързали към ток... но е твърде рано да се говори за това, абсолютно нелепо", каза Лазаров.

Освен като парнаджия в дома, мъжът се е занимавал и с пълнене на запалки. Заедно с него са арестувани директорът на комплекса и двама от възпитателите, а този следобед бяха задържани и синът на огняра и негов приятел.

От деня на трагедията в Крумовград е социалният министър Тотю Младенов. Пред Дарик той заяви, че ще издаде специална заповед за затягане на контрола и пропускателния режим в социалните заведения в цялата страна. Тя ще се отнася особено за кметовете, които се явяват работодатели на социалните домове.

В дома в Крумовград е нямало назначена охрана, а решение за това се взема от съответното кметство. Кметицата на Крумовград заяви, че след приключване на разследването всеки, който има вина, ще поеме отговорност, включително и тя. От днес комплексът за социални услуги в Крумовград има нов директор, назначени са и двама нови възпитатели.

На 7 декември, когато ще бъдат погребани трите момчета, в Крумовград е обявен ден на траур.

При инциденти с деца в социални заведения през последните 3 години няма наказани, има само глоби, мъмрения и предупреждения, показва проверка на "Пропаганда".

Три момчета на 13, 15 и 16 години загинаха след като самоделно взривно устройство избухна в социално заведение в Крумовград. Бомбата е избухнала към 14.45 часа в една от стаите на местния комплекс за социални услуги.