Сигурен съм, че до края на деня забраната за влизане на автомобили с руска регистрация ще почне да действа и на територията на България, заяви пред БНТ директорът на "Гранична полиция" главен комисар Антон Златанов. Той подчерта, че ограничението работи за товарните автомобили от няколко месеца.

Забраната е беше въведена от ЕК на 11 септември, а в събота депутатът от ДПС Делян Пеевски призова правителството незабавно да я въведе. Тя вече е в сила в Литва, Латвия, Естония, Полша, Финландия, а от днес и в Норвегия.

Забраната засяга не само автомобили, но и стоки.

Златанов съобщи още, че миналата седмица е бил заловен служител на гранична полиция, спомагащ трафика на мигранти. Той е хванат в почивен ден в близост до граничната зона при положение, че работи в София. "Не е бил сам. Нямаме никаква толерантност към такива провинения. Няма канали с държавна подкрепа по този повод", добави главният комисар.

Той беше категоричен, че България е готова за Шенген като Гранична полиция. "Правим самооценки и проверки и всичко е наред. При въздушните граници например можем да работим по шенгенските начини и правила още от утре. Един път трябва да се обясни какво наблюдаваме. Стоим много добре по три показателя. Ограда, технически съоръжения зад нея - сензорни линии, видеонаблюдение, термално наблюдение и човешки фактор", допълни Златанов.
БНТ