Серия от земетресения разтърсиха София, няма данни за щети и пострадали
Серия от земетресения разтърсиха София, няма данни за щети и пострадали / netinfo

Ново земетресение разлюля София в 7:03 минути тази сутрин. Според Геофизичния институт на БАН силата му е била 3,5 по скалата на Рихтер. Няма информация за нанесени материални щети.

Междувременно Европейският-средиземноморски сеизмологичен център съобщи, че трусът е бил със сила 3,3 по скалата на Рихтер с епицентър на 11 км южно от София и координати 42.59 N ; 23.3 E

Няма причини за безпокойство, заяви в интервю за Дарик радио Димчо Солаков, заместник-директор на Геофизичния институт на БАН, коментирайки двете земетресения, разтърсили София. Според Солаков в следващите дни е възможно да има по слаби затихващи земетресения, след снощния трус от 4-та степен по скалата на Рихтер.

Сравнително силно земетресение бе усетено и снощи в 22:08 часа в района на София. Земетресението бе изключително кратко, не повече от 2,3 секунди и се изрази в два или три последователни вертикални тласъци. (Вижте данните на Европейски-средиземноморски сеизмологичен център)

Минути след земния трус имаше нарушение в телефонните връзки, както на стационарните телефони, така и в системата на някои от мобилните оператори. Няма нарушения в електроснабдяването и водоподаването. Много хора напуснаха домовете си уплашени от земетресението, в очакване на вторични трусове.

Според Геофизичния институт на Българската академия на науките (БАН) земетресението е било с магнитут от четвърта степен по скалата на Рихтер с епицентър под южните квартали на града.

Шефът на Гражданска защита – София Валери Младенов каза, че няма данни за пострадали хора и за нанесени материални щети на територията на София. Екипи на столичната полиция и на Гражданска защита обикалят из града, извършвайки проучвания за разрушения, като същевременно водят разговори с гражданите в опити да ги успокоят. Няма паднали предмети, съобщиха за Дарик от пресцентъра на Министерството на извънредните ситуации. Металургичният комбинат "Кремиковци" функционира нормално, стената на язовир "Искър" е в нормално експлоатационно състояние, съобщи още оперативният дежурен от Министерството на извънредните ситуации.

Последното земетресение, усетено в София, бе с магнитуд 3.2 по скалата на Рихтер. То бе регистрирано на 3 юли тази година в следобедните часове на деня, като епицентърът на земетресението бе на около 10 километра югозападно от столицата.

Преди това, на 22 юни, за ден имаше две земетресения, регистрирани на територията на Благоевград. Единият трус бе смагнитут 3,2 по скалата на Рихтер, усетен на територията на Благоевград, Симитли и Кресна, с епицентър на около 70 километра в посока юг-югозапад от столицата. Друго земетресение със същия магнитуд бе регистрирано на територията на община Благоевград на 22 юни вечерта с епицентър 85 километра югозападно от София.

На 18 май пред Мартин Карбовски проф. Рангел Гюров от департамента „Земни науки” на Нов български университет прогнозира, чев България ще имасилно земетресение с многобройни жертви и големи материални щети

Проф. Гюров посочи, че земетресение от мащаба на китайското ще удари района на София в обозримо бъдеще. Тогава той обясни,че лимитът от време се изчерпил, тъй като предишното голямо земетресение в Софийското поле е било преди около 150 години. Според неговата теза, колкото по-дълъг е този период, толкова по-голяма е вероятността София да бъде ударена от мощно земетресение с магнитуд,около 7 степен по скалата на Рихтер.

Най-силно застрашени са районите на София и Софийското поле, поречието на река Марица и районът на Чирпан, районът на Кресненското дефиле – там през 1904 г. е регистрирано и най-силното земетресение, усетено някога в континентална Европа с магнитуд 7,9 по скалата на Рихтер; района на Шабла – там по Северното Черноморие при силен земен трус е възможно образуването и на цунами; районът на Стражица, районите по поречието на Дунава, изложени на въздействието на Вранчанското сеизмично огнище в Румъния, части от Родопите и Кърджалийско.