Семейните  лекари обмислят ефективни протести след 22 ноември
Семейните лекари обмислят ефективни протести след 22 ноември / netinfo

Семейните лекари ще започнат да спират работа за няколко часа след 22 ноември в знак на протест, ако Министерство на финансите не се съобрази с предложения от здравната каса бюджет за 2009 година. Разликата между предложения бюджет на касата и ведомството за първична извънболнична помощ е 46 милиона лева, съобщи председателят на Асоциацията на общопрактикуващите лекари Любомир Киров.

Националната здравноосигурителна каса поиска бюджет от 2,3 милиарда лв. за 2009 г., но от Министерството на финансите одобриха за здраве 1,9 милиарда лв. Здравната каса поиска в началото на месеца да харчи цялата здравна вноска, но от ведомството решиха увеличението с 2% на вноската за следващата година да отиде в резерв.

Председателят на Асоциацията на общопрактикуващите лекари Любомир Киров заяви, че ще поиска среща с министър Пламен Орешарски.

„Не можем да си обясним мотива, по който тази огромна сума от 400 милиона лева трябва да бъде вкарана в големия резерв в БНБ на здравноосигурителната каса. Това са парите на здравноосигурените лица. Те се събират от нашите вноски и трябва да бъдат употребявани единствено и само за произвеждане на здраве”, каза още Любомир Киров

По думите на Киров за последните няколко години 1000 общопрактикуващите лекари са напуснали работа.