/ БГНЕС
Социалният министър Деница Сачева увери, че Българска работодателска асоциация Иновативни технологии (БРАИТ) няма да бъде регистрирана, ако не отговаря на законовите изисквания. Тя съобщи в интервю за NOVA, че все още не е получила протокола от комисията, която извършва националното преброяване на работодателските организации.

"В момента тече процедурата за преброяване на национално представените организации. Аз още не съм получила протокол или доклад на комисията, която извършва преброяването. Нормално е различни работодателски организации в момента да се опитват да направят така, че да получат национално представителство, но има много строги критерии и ако те не бъдат спазени - критериите са за 1500 компании, които трябва да членуват в една организация с 50 хил. души, които да са работници там... Нямам още информация от комисията, но действа изключително стриктно, така че, всеки който не спази съответните условия, не би могъл да има национално представителство", категорична беше министър Сачева.

Припомняме, че Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) се обяви категорично против искането на БРАИТ да стане национално представителна работодателска организация. На същата позиция са още АИКБ и БСК заради куп нарушения на закона от страна на новата кандидатка.

КРИБ е против БРАИТ да стане национално представителна работодателска организация



Национално представените работодателски организации са категорични, че БРАИТ няма съдебна регистрация и не може да бъде работодателска организация.

Още преди седмици от КРИБ предупредиха, че въпросната организация БРАИТ е сдружение с нестопанска цел, определено за дейност в обществена полза. Налице е неизпълнение на правните изисквания при критериите за признаване на организацията като национално представителна на национално равнище по четири основни направления. БРАИТ не е работодателска организация, защото не е учредена според Кодекса на труда и не е вписана в регистъра на синдикалните и работодателските организации в съда, няма и съдебно решение за вписване и удостоверение за актуално състояние, издадено от съда по регистрацията.

Освен това в устава си организацията е записала, че е представителна организация на работодателите на национално равнище, когато това се определя не от нея, а от решение на Министерския съвет по реда на Кодекса на труда, предупредиха с остри позиции легитимните работодателски организации. Според тях напиращата за признаване БРАИТ не отговаря и на изискването в предприятията й да има поне 100 хил. заети, независимо от броя на фирмите.

БРАИТ иска да е в Тристранката за постигане на лични цели

Представители на БРАИТ и сега членуват в признатите работодателски организации, като по този начин имат достъп до участие в Тристранката. По тази причина признатите работодателски организации подозират, че под напора на БРАИТ да стане шестата национално призната организация на работодатели се крият лични интереси.