Румяна Желева: Няма да има референдум, ще ни се смеят хората!
Румяна Желева: Няма да има референдум, ще ни се смеят хората! / cнимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Румяна Желева: Трябва да пораснем до висотата на нашите отговорности
24512
Румяна Желева: Трябва да пораснем до висотата на нашите отговорности
  • Румяна Желева: Трябва да пораснем до висотата на нашите отговорности

"Референдум няма да има", заяви Румяна Желева в предаването "Годината" на Дарик. С това тя изрази мнението си относно поискания от партия „Атака" референдум за сваляне новините на турски език от ефира на БНТ.

Според дипломат № 1 проблемът бил в несправедливостта на самата процедура."Не може мнозинството да се произнесе за нещо, което засяга една по-малка част от хората. В този смисъл референдума губи своя смисъл и значение, защото ще  бъде предрешен неговия резултат. Не можем да правим такъв референдум, защото ще ни се смеят хората", обясни тя.

„Трябва да пораснем като общество до висотата на нашите отговорности. Ние имаме отговорности като член на ЕС да оказваме хуманитарна помощ на държави извън ЕС", коментира Желева въпроса дали България ще приеме затворник от Гуантанамо.

„Ние не можем само да чакаме помощта на по-богатите и по-развитите в икономическо и политическо отношение останали членове на ЕС и да се държим непрекъснато само като бенефициент, като получател на помощ. Ние трябва да достигнем до висотата на нашите отговорности, и в случая със затворник от Гуантанамо говорим за същата солидарност. Ние много пъти заявяваме, че САЩ са стратегически партньор на нашата държава. Сега президентът Обама се обърна към държавите, които са стратегически партньори на САЩ", обясни тя.

В рамките на пет месеца от старта си, никое друго правителство не е имало толкова интензивна външнополитическа програма, коментира Желева важността на външнополитическите събития през 2009 г. Един от най-важните акценти беше и избирането на Ирина Бокова за генерален директор на ЮНЕСКО, каза тя.  „Много съм щастлива от този избор, не само защото г-жа Бокова е служител на Външното министерство, не само и защото тя е жена. А защото това е българка, за първи път на такъв висок пост в ООН", обясни Желева.

„Целта на България във външнополитически план е ясна. Ние трябва да продължим настойчиво да заявяваме себе си в рамките на ЕС и по-общо в международната общност като държава, която има своите приоритети и цели не само за 2010-а, а за следващите пет години", обясни приоритетите външният министър. „Те са много ясни - влизане в Еврозоната, влизане в Шенген и по-ефективно усвояване на европейските средства. Чрез тези инструменти на европейска солидарност ние ще подпомогнем регионите и общините в България и най-сетне ще имаме поне една завършена магистрала", уточни тя.

Румяна Желева отбеляза, че в качеството й на бъдещ еврокомисар й предстои изслушване, което ще бъде трудно. „Това са три часа, в които всеки евродепутат може да ви зададе въпрос, какъвто се сети. Това изслушване винаги има възможност да не мине добре, ако хората са предубедени", коментира тя.

Целия разговор слушайте в звуковия файл