Румен Радев
Румен Радев / пресцентър, Президенство на Република България
В Деня на българския лекар президентът отличи с Почетния знак на държавния глава изявени педиатри и неонатолози
Днес на церемония на „Дондуков“ 2 по случай Деня на българския лекар държавният глава Румен Радев награди медици от сферата на педиатрията и неонатологията с Почетния знак на президента. Отличията са за заслугите им към детското здравеопазване и приноса им за реализиране на дарителската инициатива под патронажа на президента „Българската Коледа“.

Днес става ясно затягат ли се COVID мерките в България (ВИДЕО)
 
Удостоени с Почетния знак на президента са проф. д-р Пенка Переновска, проф. д-р Боряна Слънчева, проф. Мая Кръстева-Вилмош, проф. д-р Виолета Йотова, проф. д-р Добрин Константинов, проф. д-р Стефан Стефанов и д-р Георги Узунов.
 

Румен Радев
пресцентър, Президенство на Република България


 
Уважение и признателност заслужават всички медици, посветили живота си на тази трудна и свята професия, в основата на която са залегнали най-висшите морални ценности. Освен да лекуват, мисията на лекарите е да дават вяра, да връщат надеждата и да гарантират бъдещето на българската нация, заяви на церемонията президентът.
 
Той изрази признателност пред отличените медици за активната им работа за реализацията на инициативата „Българската Коледа“. Благодарение на тези усилия инициативата спечели общественото доверие и се утвърди като национална кауза, вдъхваща вяра, че сме хуманно общество, умеещо да се обединява около най-благородните цели, добави Румен Радев.

Кацаров: Няма нищо по-велико от това да си лекар
 
Държавният поздрави всички български медици по повод празника и им пожела здраве, сила и непреклонна воля, за да продължават да изпълняват успешно своята мисия.
 
В своето слово от името на наградените проф. д-р Виолета Йотова изрази признателност на българския медицински персонал за това, че намира сили, въпреки неустойчивото и понякога непонятно време, да работи с всички сили и отдаденост. Той благодари и на обществото, което поставя своите медици на заслужено високо място в елита си. Проф. Йотова се обърна към поколението бъдещи медици с призив да бъдат още по-добри, можещи и успешни.
 
Проф. д-р Виолета Йотова е ръководител на Катедрата по педиатрия и медицинска генетика в Медицински университет – Варна, и ръководител на Първа детска клиника в Университетската болница „Св. Марина" във Варна. Председател е на Държавната комисия за присъждане на специалност по детска ендокринология и болести на обмяната и е директор на Експертния център по редки ендокринни заболявания към УМБАЛ „Света Марина“. Основните й научни разработки са в областта на детския диабет, растеж и ендокринни последици от раждане с малки размери, а в последните години – в областта на детското затлъстяване и редки болести.

Проф. Мутафчийски: За да си лекар, е нужно повече от образование, трябва сърце и смелост
 
Проф. д-р Пенка Переновска е педиатър-пулмолог в УМБАЛ “Александровска” и началник на Първа детска клиника в болницата. През годините е сред съоснователите и ръководителите на Българското дружество по ваксинопрофилактика, Българското дружество по алерголгия и Българските асоциации по педиатрия и детска пневмология.  Носител е на редица отличия и награди в сферата на медицината у нас и в Европа.
 
Проф. д-р Боряна Слънчева е специалист по педиатрия, неонатология и здравен мениджмънт. Професор по неонатология към Катедра по акушерство и гинекология към МУ – София. Ръководи Неонатологичната клиника към Университетска болница "Майчин дом“ – София. Автор е на над 85 научни труда в специализирани медицински научни издания. Два пъти е носител на почетната диплома „Лекар, на когото българите вярват”, съответно за 2012 г. и 2015 г.
 
Проф. Мая Кръстева-Вилмош е специалист по педиатрия и неонатология и е началник на отделението по неонатология в Университетската болница "Свети Георги“ - Пловдив. Републикански консултант-специалист е в областта на неонатологията за Южна България. Дългогодишен председател е на Българската асоциация по неонатология.
 
Проф. д-р Добрин Константинов има специалности по детски болести, клинична хематология и детска клинична хематология и онкология. Специализирал е в Австрия, САЩ и Великобритания. Проф. Константинов е началник на Клиниката по детска клинична хематология и онкология в Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Председател е на Българско научно дружество по детска хематология и онкология, член е на УС на Българския алианс за прецизирана и персонализирана медицина, член е и на редица международни медицински организации.
 
Проф. д-р Стефан Стефанов е специалист по детски болести и по детска ревматология. Специализира детска ревматология във Финландия, Германия и Италия. Член е на Международната организация на детските ревматолози (PRINTO), Българската педиатрична асоциация, Българското научно дружество по ревматология, Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза и на Асоциация "Ревматично болно дете". Автор и съавтор в над 120 научни статии, доклади и научни съобщения, учебник, учебно ръководство и др.
 
Д-р Георги Узунов е дългогодишен педиатър и неонатолог, преподавател в Тракийския университет, а от 1997 г. е директор на ДМСГД Ст. Загора. Има специалност по детски болести, магистър е по стопанско управление и здравен мениджмънт. Преминал е обучения в Швеция, Дания, САЩ, Франция и Испания. Работата му и като педиатър, и като директор, е насочена към недоносените деца и към децата с увреждания и техните семейства. Иновативен за страната и въведен от него е моделът за ранната интервенция на уврежданията.