/ ВМА
"Горд съм да се нарека ваш колега, приемете моята дълбока почит, благодарност и признание", заяви началникът на ВМА
На 19 октомври отбелязваме празника на българските лекари. Днес почитаме паметта на Св. Йоан Рилски Чудотворец, посветил живота си на това да лекува хората и неслучайно е избран за покровител на медиците.

Началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски отправи поздрав към своите колеги и изрази огромната си благодарност и признателност към тях.

Почитаме паметта на свети Иван Рилски Чудотворец

„Честит празник, колеги! Благодаря ви за усилията, с които ежедневно доказвате, че за да си лекар, е нужно много повече от образование – нужно е голямо сърце, смелост и саможертвеност. Дори и в днешния празничен ден болшинството от вас ще бъдат на поредното тежко дежурство в поредното надбягване със смъртта“, посочва проф. Мутафчийски.

„За втора година посрещаме Деня на българския лекар под натиска на COVID-пандемията. Ситуация, в която на моменти се налага да демонстрирате свръхсили. Ситуация, при която водите битки не само в полето на вашата специалност, а всеки един от вас се превърна във воин в армията срещу COVID-19. Благодаря Ви, че въпреки умората, въпреки страха и неизвестността в началото, именно Вие бяхте първите, които смело застанахте и поехте удара! Нито за миг не съм се съмнявал, че ще се справите отлично! Горд съм да се нарека Ваш колега“, допълва в своето емоционално слово шефът на ВМА.

Натискът се увеличава: Болници алармират за изчерпване на леглата в COVID отделенията

По думите му, въпреки тежката ситуация, са успели да преобразят изцяло и да модернизират материалната база в централната болница в София. Oбновленията поетапно навлизат и в периферните ни структури, посочва той с уточнението: „Но и най-съвременната болница не може да бъде лидер без Вас. Вие сте този капитал, който винаги ни поставя в първите редици. Не само защото сте едни от най-добрите професионалисти, а защото работите със сърце и винаги в името на пациента.“

Приемете още веднъж моята дълбока почит, благодарност и признание към Вашето високохуманно и отговорно дело, посветено на битката за човешкия живот. Честит празник, колеги и нека Св. Йоан Рилски Чудотворец да закриля Вас и семействата Ви и Ви дава сили да продължавате напред“, завършва емоционално професор Венцислав Мутафчийски.