/ iStock

Църквата ротонда „Св. Георги”, която се намира в центъра на София, "скрита" в двора между Президентската институция, бившия хотел "Шератон" и просветното министерство, е най-старият и най-добре запазен архитектурен паметник от римско време в столицата.

Смята се, че Ротондата е и най-старата сграда в София. Тя е построена в началото на IV в. по времето на римския император Константин Велики (управлявал 306 – 337 г.) и по време на разцвета на античния град Сердика (старото име на София).

Ротондата Свети Георги
iStock

Храмът се намира на метри от останките на античната крепост Сердика. Цилиндричната куполна постройка е изградена върху квадратна основа., широчината й е около 9,50 м, а височината около 14 м. Олтарното помещение е квадратно, има четири симетрично разположени ниши, а главният вход е на западната стена.

Ротондата Свети Георги
iStock

Първоначално сградата е била използвана за обществени нужди. След признаването на християнството за позволена религия в Римската империя Ротондата се превръща в баптистерий (сграда за покръстване) заради множеството покръствания, които последвали разрешаването на тази религия.

Ротондата Свети Георги
iStock

По времето на император Юстиниан Велики (управлявал 527-565 г.), Ротондата е превърната в църква. Тогава е направено и първото зографисване. Оттогава носи и името на Св. великомъченик Георги, пострадал заради вярата си в Мала Азия през III век при император Диоклециан (управлявал 284-305 г.).

Ротондата Свети Георги
iStock

През османското владичество, по времето на султан Селим I (управлявал 1512-1520 г.), Ротондата „Св. Георги” е превърната в джамия с име Гюл-джамаси. Християнските стенописи били заличени с бяла мазилка и на тяхно място били изрисувани растителни мотиви.
 

Ротондата Свети Георги
iStock

След Освобождението (1878 г.) Ротондата запустяла, а след смъртта на княз Александър Батенберг (управлявал 1879 – 1886 г.) е превърната във временен мавзолей.
 

Ротондата Свети Георги
iStock

През 1915 г. започва реставрирането й. Днес храмът е действащ и в него се извършват ежедневни служби на църковнославянски.

БГНЕС