/ iStock/Getty Images
Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков отменя теста на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване (НСРПО), който трябва да се проведе на 1 април 2022 г. Това се посочва в писмо на министъра, изпратено до Българската телеграфна агенция.

За да няма паника: Предлагат отмяна на профилактиката на сирените на 1 април

Във връзка с военните действия в Украйна и международната ситуация, тренировката на 1 април ще бъде отменена, за да не създава паника сред населението, се казва в писмото.

Ден по-рано от Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” съобщиха за DarikNews.bg, че са предложили на министъра на вътрешните работи да бъде отменена профилактиката на предупредителните системи за ранно предупреждение.

Мотивите са войната в Украйна и напрегнатата международна обстановка.

Според говорителят на дирекцията Валентин Кръстев, отмяната цели спокойствие както за украинските бежанци у нас, така и за българите. 

"При тази ситуация, ако чуят сигнал за опасност, със сигурност при много хора това може да доведе до паника", посочи Кръстев.

Националната система се тества два пъти годишно - в първия работен ден на април и на октомври, чрез задействане на акустични сигнали. 
БТА