Рекорден брой деца в приемни семейства само за три месеца
Рекорден брой деца в приемни семейства само за три месеца / снимка: БГНЕС, архив
Рекорден брой деца в приемни семейства само за три месеца
60678
Рекорден брой деца в приемни семейства само за три месеца
  • Рекорден брой деца в приемни семейства само за три месеца

Близо 150 деца от социалните институции са настанени в приемни семейства само за последните три месеца, благодарение на проекта „И аз имам семейство”, който се реализира в цялата страна с финансиране по ОП „Развитие на човешките ресурси”. Проектът се изпълнява от Агенцията за социално подпомагане в партньорство с общините. Само за няколко месеца през миналата година над 850 лица са кандидатствали за приемни родители. До края на 2012 г. са утвърдени 250 приемни  семейства, а към днешна дата в семейство са настанени 147 деца, съобщи за Дарик ръководителят на проекта Милен Гечовски. Повече от половината от настанените деца са бебета, а 28 новородени са намерили свое приемно семейство директно от родилното отделение.

Първото настанено по проекта дете е бебе на 7 дни, което отива в приемно семейство директно от родилното отделение, в края на октомври миналата година. Една от целите на проекта е да професионализира семейства за бебета и за деца с увреждания. Досега в приемни семейства са настанени и четири деца с увреждания. Сред общините с най-много настанени деца са Аксаково, Бяла Слатина, Русе и Монтана, обясни Милен Гечовски.

„Например в Бяла Слатина никога до момента не е имало приемни семейства. Имало е едно през 2004 г., а всъщност, благодарение на усилията на екипа по приемна грижа и на общината като партньор, вече имаме 13 подадени заявления и 7 деца, настанени в приемни семейства”, заяви още той.

В община Търговище са одобрени седем приемни семейства и са настанени четири деца, съобщиха за Дарик от местния отдел „Закрила на детето”. Първото приемно семейство в града не е по този проект. Преди пет години Галина Янева става приемна майка на момиченце, а преди няколко месеца приема второ дете, отново момиченце.

„Никога няма да забравя първата реакция на детето, като ме видя, когато започна напасването. Погледна ме начумерено изпод вежди и се тръшна много демонстративно по памперс на пода. После станахме полека-лека приятелки, после почнахме да градим доверие, всичко си минава по реда”, коментира Янева.

Проектът осигурява средства за заплати на приемните родители и издръжка на настанените деца. Той ще продължи до края на октомври.