Работим по съвместно разследване с швейцарската прокуратура и съдебна полиция. Разследва се организирана престъпна група за трафик на хора, създадена с цел да се трафикират българи, за да извършват просия в Швейцария. Държанието на тези български граждани е в много тежки условия. Швейцарците квалифицират тази дейност като експлоатация на хора и като държане в робство. Това каза на брифинг Борислав Сарафов, заместник главен прокурор и директор на Националната следствена служба.

Има 6 задържани в Швейцария. Задържаните са от Луковит и са от малцинска общност.

Претърсени са 2 адреса, разпитани са над 10 души, обясни Сарафов.

Хората, които са станали жертва на трафик в Швейцария, са държани в робство и са експлоатирани за просия, а средствата от тази просия са превеждани към България. Всички жертви са от района на Луковит.

Сарафов посочи, че средствата са много сериозни, които са превеждани към България, по време на претърсванията са били намерили част от документите от извършваните преводи.

Разследването продължава от 18 месеца, обясниха от швейцарската прокуратура. Шесте членове на престъпната група ще бъдат съдени в Швейцария, стана ясно още на брифинга. Максималните присъди са за около 20 години, но все още не е ясно на колко ще бъдат осъдени. Разследването ще покаже какво са направили с парите от просията.

Работата на разследващите ще продължи и следващите дни на територията на Луковит.

В Луковит се извършва паралелно и спецоперация на полицията по линията на битовата престъпност и пътния контрол. Проверени са над 240 моторни превозни средства.

Сарафов коментира и случая с убития полицай на границата с Турция. "Това злодеяние граничи с терористичен акт", посочи той.

„Отиде си един млад човек в изпълнение на своя дълг. На днешния ден, вместо да честваме Националния празник на полицията, го посрещнахме с един загинал колега, който с тялото си защити националния суверенитет. Надявам се, че ще стигнем до извършителите. Ще разчитаме изцяло на сътрудничеството с колегите от турска страна. Вече сме в комуникация с Прокуратурата там. Очевидно извършителите са действали на тяхна територия”, каза той.