Няма опасност, въпреки че в цеха е имало един тон взривни вещества
Най-вероятната причина за пожара във военния завод "Дунарит" е фабричен дефект в оборудването. Мнението е на ръководството на завода, информира NOVA.

Разследващите все още нямат версия, защото не са влизали на територията на цеха в днешния ден. Ситуацията вече е напълно овладяна и няма опасност, въпреки че в цеха е имало един тон взривни вещества.

В момента обстановката в „Дунарит” е спокойна. Изтекоха критичните 24 часа след пожара. Въпреки това денонощното наблюдение продължава до понеделник. Очаква се тогава разследващите да пристигнат, за да установяват причините за пожара. Лабораторията на регионалната екоинспекция е измерила замърсяване на въздуха и хората в околните населени места са спокойни.

Спокойна нощ в Русенско: Няма тлеене след пожара в „Дунарит“ (ВИДЕО)

Нощта в „Дунарит” е преминала спокойно, увериха от ръководството на завода. В цеха пожарът е потушен, няма и тлеене. В петък стотици работници бяха евакуирани заради избухването на пламъци в едно от най-големите военни предприятия у нас. Районът на километри от „Дунарит” също беше отцепен. Заради опасността от  взрив обаче най-притеснени бяха жителите на близкото село Николово. Децата от детската градина и училището бяха изведени още в петък по обяд. А спомените на възрастните се върнаха към  унищожителния взрив в завода от март 93-та.

Районът на километри от завода „Дунарит” остава отцепен (ВИДЕО)

„Няма опасност за населението. Районът е под наблюдение от дрон. До понеделник сутринта хората няма да имат достъп до завода. Няма установено замърсяване на въздуха”, заяви Галин Григоров, председател на Щаба за борба с бедствия и аварии в Русе.

"Щетите са основно по сградата и част от оборудването в нея", обясни изпълнителния директор на "Дунарит" Петър Петров.

Въздухът край завода "Дунарит" не е замърсен


"Бяха взети всички превантивни мерки, околните села предупредени", допълни собственикът на завода Емилиян Гебрев.

В събота по обяд пожарникарите отново обляха изгорелите места в оръжейния завод. Когато процедурата приключи и категорично опасност няма, властите ще влязат за повторен оглед. По думите на министъра на вътрешните работи Младен Маринов пожарът е овладян и тлеещи огнища няма. 

Тепърва ще се установява и разследва какви са причините за пожара.
 
NOVA