Братята от с. Антон имат самочувствието на покровителствани, заяви вътрешният министър
Държавата ще отпусне от резервите на Министерството на финансите над 5 млн. лева, за да може пътят до Триград да бъде възстановен. Това стана ясно от брифинг на вътрешния министър Бойко Рашков след заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

"Това е първото заседание на Междуведомствената комисия, при която общините искат помощ от тази комисия във връзка с бедствия. Известно е, че с валежите през декември в някои специални области бяха причинени доста сериозни щети и затруднения – бедствено положение, каквото е в района на Триград, община Девин. Единственият път, който може да се ползва там, има срутище. Именно това налага преди приемането на Закона за държавния бюджет в днешното заседание да се отделят средства от резерва на Министерството на финансите, за да се покрият крайните необходимости на това място. В близките дни ще има решение на МС да започнат неотложно отстраняване на тези свлачища и да може час по-скоро да се възстанови движението по съответния път. Специално за целта бяха гласувани 5 млн. и 57 хиляди лева", обяви Рашков.

Пътят до Триград все още непроходим

По думите му, това ще бъде първоначалната сума, а с приемането на бюджета се очаква Междуведомствената комисия да разполага между 80 и 90 млн. лева и тогава ще се разгледат и за други случаи на ерозии в населените места. Обект на внимание ще са община Борино, Златоград, Рудозем, Чепеларе - впоследствие на падналите валежи бяха разрушени пътища, затова държавата трябва да предприеме действия по отстраняването на авариите и ерозиите.

Достъпът до Триград продължава да бъде затруднен (ВИДЕО)

"Целта е гласуването на тези средства, с които да започне отстраняането на щетите. Те ще се осигурят от Министерството на финансите", посочи той, тъй като тези мерки са необходими да се предприемат преди приемането на бюджета.

Рашков коментира и спецакцията в село Антон, където 28-годишен пастир  бе убит, а двама братя арендатори бяха заподозрени. "Поведението на тези лица води до усещането, че имат самочувствието за покровителствено. Дали това ще се окаже вярно или, предстои разследване. Тъй като са развивали бизнес, НАП и БАБХ също проверяват бизнеса на двамата братя. По първоначална информация от 2018 година няма следа от официализиране на финансовата дейност на самата фирма, която са притежавали двамата. Известно е, че са имали наета работна ръка, единият от които е станал обект на престъпно посегателство (бел. ред. - убийство)", коментира Рашков.

МВР пусна видео и снимки от спецакцията в село Антон

"Ръководството на МВР взехме решение да предприемем мащабни действия в цялата страна, там където има подобни прояви на хора, които афишират себе си като извършители на престъпления, за които имаме данни за престъпна дейност, и тероризират местните хора", посочи Рашков и уточни, че е имало множество сигнали и жалби от граждани, на които не е било обръщано внимание в село Антон. И призова да се дават сигнали там, където хората в родните места не срещат загриженост и никой не им обръща внимание нито от МВР, нито от прокуратурата.

"До момента не ми е докладвано в МВР да е постъпил списък с лица от прокуратурата. Това каза пред медиите вътрешният министър Бойко Рашков. Коментарът му е повод списък с 19 лица, предадени от премиера Кирил Петков на прокуратурата. На нас в голяма степен тези имена са ни известни, посочи Рашков. И посочи, че прокуратурата може да изненада, като добави в списъка и някой близък от кръга на бившите управляващи, коментира той. "Нека да видим", заяви той.

Петков: Очаквам от прокуратурата действия в рамките на закона

Рашков коментира и за казуса с източването на пари от строежа на "Хемус". "Разследването за АМ "Хемус" не е само едно. Едно от тях е в Националната следствена служба. В ГД "Национална полиция" приключи проверка върху един "епизод" от сагата "Хемус" - от 8 декември тези материали са изпратени в СГП. Нямаме никаква информация дали прокуратурата разгледала материалите и какво решение е взела. Имаме разследване и в ГДБОП специално по строежа Лот 5. В скоро време ще можем да информираме за нови разкрития. Няма да скрия, че действаме и по други, отделни събития, по автомагистралите, по свлачищата, по язовирите, които е било планирано да бъдат ремонтирани, включително там, където не е имало водна площ, но е имало водолази, които са били ползвани за ремонти, и ред други интересни случаи", коментира Рашков.

Стана ясно, че две са основните разследвания по казуса с АМ "Хемус" - от ГДНП по отношение на цялото административно задвижване на процедурите и възлагането на строителството на всички лотове, а другото е в ГДБОП, което е за пътя на парите по строежа на Лот 5.

Вътрешният министър коментира и темата със санкционираните по американския закон "Магнитски" у нас - Делян Пеевски, Илко Желязков и Васил Божков. "Прокуратурата се старае да държи горещите картофи пред себе си. Беше съобщавано за повдигане на още и още обвинения на един от тях, който се намира в Дубай (бел. ред. - Васил Божков). Въпросът е какъв е ефектът от тези обвинения, ние не знаем нищо", посочи Рашков.

Освен "Булгаргаз" ще трябва да се насочим с определени сили към "Булгартрансгаз" и в някои други насоки, заяви лаконично Рашков.