Президентът Румен Радев обясни, че очаква от правителството интензивна работа с всички партньори и регулатори за намиране на решение във връзка с високите цени на тока и природния газ и всичко това -  в много кратки срокове.

"България пропиля години, в които не се намери смелост и не се взе нито едно важно решение за енергетиката. Сега има една изострена глобална криза. Има служебно правителство, което може да взима само краткосрочни решения. Но част от тези решения сега ще бъдат стратегически", каза Радев в края на дискусията по време на кръглата маса относно мерките за високата цена на тока.

Радев изтъкна постигнатия консенсус за приоритетите - да се гарантира социална поносимост за българските граждани и "да не поставят под риск училищата, болниците, детските градини, ВиК дружества, железопътния транспорт и бизнеса".

Президентство НР България

По отношение на предложенията на работодатели и синдикати, представени на дискусията, свързани с подкрепа от държавата, Радев очаква по възможно най-бързия начин да се уточнят механизмите, по които това да стане в рамките на закона.

По думите му приоритетите в настоящата ситуация са ясни: да се гарантира социалната поносимост за гражданите, да се обезпечат най-важните звена в образованието, здравеопазването и инфраструктурата и да се подпомогне бизнесът, чиито принос към бюджета е жизненоважен. Държавният глава поиска категорични гаранции, че училищата, детските градини, болниците и останалите социално значими потребители, които вече са на свободния пазар на електроенергия, ще бъдат енергийно осигурени. Президентът настоя работната група да предложи конкретни решения в най-кратък срок.

Президентство НР България

Румен Радев поиска да чуе мнението на участниците в срещата в контекста на предстоящата среща на Европейския съвет на 21 и 22 октомври. „Този проблем е общоевропейски, ние очакваме и трябва да работим активно и да търсим общоевропейски решения. В това направление е важна позицията на България“, заяви държавният глава.  Държавният глава се ангажира на предстоящия Европейски съвет България да работи за омекотяване на последствията от зеления преход: „Не трябва да губим баланса със социалното положение на европейските граждани и запазването на конкуретноспособността на Съюза“.

По време на срещата служебният министър-председател Стефан Янев заяви, че е създадена работна група, която подготвя нова стратегия за развитие на енергетиката на република България. За преодоляването на текущите проблеми с цените в краткосрочен план обаче ще се търсят решения извън традиционните, които да защитят българския бизнес и потребителите, категоричен беше премиерът.
 
Служебният министър на енергетиката Андрей Живков определи като важни и постижими финансовите мерки за подпомагане на бизнеса, които ще гарантират по-голяма гъвкавост и бързина на прилагане, отколкото реализирането на промени в нормативните документи.
 
По време на срещата министърът на икономиката Даниела Везиева посочи, че министерството, съвместно с Централния депозитар, е подготвило проект за Клирингова къща за търговия с електроенергия. Втората краткосрочна мярка на министерството ще бъде подписването на споразумение за наддоговаряне на оборотни средства по Схемата за подпомагане на малки предприятия, което ще гарантира помощ в размер на 60 млн. лева  за бизнеса.
 
Служебният заместник министър-председател по икономическите и социалните политики Гълъб Донев подчерта, че е необходим консенсус при дефинирането на комплексното понятие енергийна бедност. По думите му, важността на социалните помощи за отопление расте и правителството търси повече източници за обхващане на по-голям брой уязвими потребители. Вицепремиерът насърчи въвеждането на т.нар. „социални тарифи“, които присъстват в препоръките на ЕК.