Румен Радев
Румен Радев / пресцентър, Президенството
Лозунгът „Мутри, вън“ вещае края на узурпаторите на прехода, написа Радев в обръщение за 10 ноември
Преди 31 години на днешната дата започна преходът на България към демокрация. Надеждите за справедливо общество на свободните граждани и свободната инициатива, за социална България, каквато е заложена в Конституцията, не бяха материализирани. Извървяхме дълъг път, който отведе Родината в обединена Европа, но разпиляхме огромна част от човешките си ресурси. Разочарованията разколебаха вярата на обществото в собствените му възможности да постига високи цели. Това написа държавният глава Румен Радев в профила си във Facebook по повод 10 ноември - началото на демократичните промени у нас.

Той изрази мнение, че три десетилетия след началото на прехода корупцията е заменила идеологията, а законът все повече се отдалечава от морала. Президентът набляга и на това, че пропастта между бедни и богати расте.

"Пред нас отново стоят трите исторически задачи от 1989г.: върховенството на правото, свободата на словото и честните избори. Автокрацията и нейните задкулисни партньори върнаха обществото в началната точка на прехода", казва Радев.

Борисов: Най-голямото постижение на 10 ноември е свободата на избор

"Време е трудолюбивите и даровити българи да получат простор, за да сбъдват мечтите си. Да спрем да прокуждаме докторите и медицинските сестри зад граница, а болните да разчитат на подаяния. Да съберем отново семействата, които днес търсят препитание в чужбина. България не е бащиния на шепа безсъвестни политици и олигарси, а общ дом на всички българи. Братството на почтените хора, които всеки ден отстояват принципите си, тази година си даде среща и надигна глас на площадите", отбеляза още Радев.

В изказването си той прави връзка и със сегашните антиправителствени протести.

"Лозунгът „Мутри, вън“ вещае края на узурпаторите на прехода. Винаги ще бъда редом с вас в борбата за връщане на справедливостта в обществото, на закона в държавата, на държавата на гражданите", каза Радев.