/ Президентство, пресцентър
Не се повдига темата за издигането на образованието в стратегически национален приоритет. Това мнение изрази президентът Румен Радев по време на Кръгла маса „Образованието – ключ към историческата памет, родолюбието и просветеното общество“, която се провежда в София. 

"Всеки ден слушаме за Шенген, еврозоната, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), инфлацията, доходите, необходимостта от инвестиции и висококвалифицирана работна ръка, но не се разгръща темата за основния носител на просперитета на нацията – децата и младите хора на България", коментира още държавният глава.

„Нека да е ясно, че въпросите, които разглеждаме за историческата памет и за националната идентичност, са в основите на държавността“, заяви Радев и допълни, че няма как държавата да не се ангажира, когато става въпрос за фундаментите на държавността.

Ако в учебниците и програмите се просмукват деструктивни влияния, държавата ще се намеси“, категоричен е президентът и добави, че именно това е ролята на държавата.

Според него без образование не може бъде говорено за високотехнологични производства и високо добавена стойност.

„Не може технологичният прогрес да бъде превърнат в икономически растеж, а оттам в по-висок стандарт и качество на живот. Не може да говорим за съвременна сигурност без образование“, посочи той.

Образованието е водещ елемент от нещо много по-важно и всеобхватно – духовното развитие на младите хора. Преди да бъдат добри инженери, IT специалисти, лекари, следователи, успешни граждани на света – трябва да бъдат достойни и пълноценни граждани на България, посочи държавният глава. 

„Модернизацията, дигиталната и зелената трансформация, повишаването на благосъстоянието, на стандарта и качеството на живот няма да имат този принос за развитието ни като държава, ако не успеем да предадем на идните поколения историческата памет, ценности и нашата благородност“, каза още Радев.
Николай Трифонов/БТА