Пътят на Македония към НАТО минава през София
Пътят на Македония към НАТО минава през София / снимка: БГНЕС

България трябва да води активна политика спрямо Македония, за да й отвори очите, че пътят към НАТО изключва изолацията. Така бившият ни посланик в Скопие Александър Йорданов коментира в предаването „Денят” отказа на държавите-членки на НАТО да поканят Македония за членство в Алианса. По думите му Гърция не бива да бъде съдена затова, че отстоява принципите си и настоява за промяна в името на Македония.

България остана неутрална по отношение на гръцката позиция, но за в бъдеще политиката ни спрямо Македония не може да бъде безусловна, категоричен беше Йорданов.

Днешното решение показва, че НАТО е организация на равноправни държави с общи ценности и принципи, сред които е отказът да се променят факти под натиска на идеология, допълни бившият ни посланик. Според Йорданов подобен провал в една нормална държава би трябвало да доведе до оставка на правителството.

Според бившия посланик на страната ни в Албания Боби Бобев това решение не е добро за стабилността на Балканите, но е логично. Това, което се случи днес, е здравословно за Македония. Тя трябва да извърви пътя си към НАТО като път на компромисите, коментира в „Денят” на Дарик Бобев.

България трябва да води по-твърда политика спрямо Македония и дългогодишната подкрепа не трябва да е безусловна. По думите на Бобев страната ни винаги е отстоявала интегрирането на Западните Балкани и евентуалното членство на Македония в НАТО би било добро постижение, но не и ако македонците продължават да се смятат за велики. Не би било добре, ако сега Македония започне да се държи антибългарски и антигръцки, допълни Боби Бобев. Според него одобрените за членство Албания и Хърватия с право ликуват, защото днешната покана е плод на усилия и политически консенсус.