/ ThinkStock/Getty Images
Стандартите за лечение на остри левкемии не са се променяли съществено от 25 години. Едва през последните една или две години можем да кажем, че има промяна, тъй като е отбелязан качествен скок в подхода за лечение на тези заболявания. Това обясни пред Дарик един от най-добрите хематолози в България доц. Илина Мичева от Клиниката по хематология във варненската болница „Св. Марина”.
 
Според доц. Мичева при нас няма проблем с лечението на левкемиите, защото клиниките ни разполагат с всички съвременни методи за терапия. Сериозно обаче стои въпросът със започването на въпросното лечение, тъй като това трябва да се случи бързо.
 
„Можем да отбележим, че значително се е увеличила преживяемостта на тези пациенти, като последните 20-30 години една голяма част от тях бяха обречени. 5-годишната преживяемост е нараснала от 20% през 60-те години на миналия век до около 70% сега. Пациентите с остри левкемии се лекуват задължително в клиниките по хематология на университетските болници в страната. Вече достигнали до тези клиники пациентите имат достъп до всички съвременни методи за диагностика на тяхното заболяване и за по-нататъшното лечение“, обясни доц. Мичева.

Нова надежда в борбата с рака – жена в напреднал стадий пребори коварната болест
 
По-сериозно стои проблемът с навременното насочване на пациентите от специалистите в доболничната помощ към тези университетски клиники и диагностичното уточняване със специфични изследвания, без които няма как да бъде поставена диагнозата, допълни специалистът.
 
„Тъй като бързото започване на това лечение има много важно значение за по-нататъшния изход и прогнозата на тези пациенти. И специалистите от доболничната помощ трябва добре да бъдат информирани за възможностите за диагностика, за новите възможности за лечение на тези заболявания да успяват да откриват тези заболявания рано и да насочват пациентите си към специализираните клиники по хематология, където те, слава Богу, могат да получат необходимата помощ и то сравнително бързо“, посочи още доц. Илина Мичева от Клиниката по хематология във варненската болница „Св. Марина”.

Робот помага в обучението на деца със здравословни проблеми (ВИДЕО)