По 1500 нови случаи на онкохематологични заболявания диагностицират в България годишно
По 1500 нови случаи на онкохематологични заболявания диагностицират в България годишно / netinfo
По 1500 нови случаи на онкохематологични заболявания се диагностицират в България годишно
98026
По 1500 нови случаи на онкохематологични заболявания се диагностицират в България годишно
  • По 1500 нови случаи на онкохематологични заболявания се диагностицират в България годишно
Едва 49% от българите знаят, че хематологията е науката за заболяванията на кръвта, а 25% нямат никаква представа какво означава. Данните, обобщени на база на проучване сред 800 души, бяха обявени  на семинар за журналисти на тема „Онкохематологията – област на водещи здравни иновации", който се проведе в Пловдив.
 
Кампанията е организирана от Българско сдружение „Лимфом“, Българско медицинско сдружение по хематология (БМСХ), Българско медицинско дружество по детска хематология и онкология и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).
 
Всяка година в България се диагностицират около 1500 нови случая на различни онкохематологични заболявания. По думите на проф. д-р Маргарита Генова, началник на лабораторията по хематопатология и имунология към Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания, злокачествените заболявания на кръвта са в топ 10 по честота както при мъжете, така и при жените. Засегнати са хора от всички възрасти,а заболеваемостта нараства с увеличаването на възрастта.

По 1500 нови случаи на онкохематологични заболявания диагностицират в България годишно
netinfo

През  последните години се наблюдава утрояване на преживяемостта на пациентите с лимфоми, а смъртността рязко намалява благодарение на навлизането на иновативни таргетни терапии за лечението на тази група заболявания. Възрастта е един от основните рискови фактори, но влияние оказват също и имунодефицити, трансплантации, увеличаване продължителността на живота. При левкемиите 5-годишната преживяемост също показва благоприятни темпове на покачване. Злокачествените заболявания се срещат по-често в развитите страни и причините се коренят в редица фактори – излагане на химически вещества, имунни дефицити, автоимунни заболявания, вирусни инфекции, тегло и диета, използване на импланти и пр.
 
Едно от за най-честите злокачествени заболявания на кръвта при децата е острата лимфобластна левкемия, съобщи проф. Добрин Константинов, председател на Българското медицинско дружество по детска хематология и онкология.Благодарение на иновативните терапии в наши дни 5-годишната преживяемост при деца с онкохематологичти заболявания от 0 до 19 г. се е увеличила до 84,8%. При 80% от децата с остра лимфобластна  левкемия се наблюдава излекуване - нещо, което е било немислимо преди години, подчерта проф. Константинов.

По 1500 нови случаи на онкохематологични заболявания диагностицират в България годишно
netinfo

През 2010 г. глобалните разходи за лекарствени продукти за злокачествени заболявания са били около 84 млрд. долара, а очакванията са до 2020 г. разходите за онкология и хематология да се удвоят и да достигнат между 148 и 178 млрд. долара. 87% от разходите в научноразвойна дейност в областта на онкология и онкохематология за 2015 г.  са за таргетни терапии, обяви по време на семинара проф. д-р Жанет Грудева - национален консултант по хематология към Министерството на здравеопазването, заместник-директор по диагностично-лечебна дейност, началник на Клиниката по клинична хематология към УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив.

По 1500 нови случаи на онкохематологични заболявания диагностицират в България годишно
netinfo

"Трансплантацията на стволови клетки е елемент от цялостното лечение на пациентите с онкохематологични и други тежки заболявания", заяви още проф. Грудева и съобщи, че от началото на годината в УМБАЛ „Св. Георги“ са направени 17 трансплантации на стволови клетки.

34-годишната Мариета Стойнева е с рак на кръвта от 10 години. 

"След множество профилактични прегледи в рамките на 4,5 години, забременях и дъщеря ми ще стане след 2 седмици на 4 години", разказа Мариета.

Проблемите, които често срещат пациентите със злокачествени заболявания на кръвта и техните семейства изтъкна Пиринка Петрова – председател на Българско сдружение „Лимфом“. Необходима е по-голяма информираност от страна на обществото. Въпреки че става дума за редки заболявания, те не са толкова рядко срещани, рядко хората са чували за тях. Истината е, че напредъкът при лечението на тези болести е много голям, подчерта още Пиринка Петрова. 
 
Семинарът за журналисти, който  проведе в Пловдив,  е част от информационна кампания за злокачествените заболявания на кръвта. По време на събитието бяха предтставени най-актуалните данни за разпространението, диагностиката и лечението на рака на кръвта.

Целият репортаж по темата чуйте в звуковия файл.