/ ThinkStock/Getty Images
Алисия е в стерилно помещение от декември м.г. Благодарение на робот тя обаче може да се "телепортира" и да се почувства донякъде у дома, предаде АФП. Става въпрос за иновация, намерила приложение в болница и в училище.
 
Роботът Бийм
няма вид на футуристично устройство - съставен е от платформа на колела, два метални лоста и глава с форма на екран. Произведен е от американската компания "Сютабъл текнолъджис" и се отличава със свободата на движенията си.
 

Алисия може да го управлява от разстояние и с негова помощ да се "върне" у дома, за да вечеря заедно с родителите си, да влезе в стаята на по-малката си сестра или да присъства на семейни сбирки в трапезарията. "Трудно ми беше да я оставя в болницата, така че възможността да я видя отново, макар и посредством робот, ме изпълва с радост", заяви майка й Аник Пиаза.
 
Този контакт между майка и дъщеря убеди Френската филантропска асоциация на родителите на засегнати от левкемия деца и Института по детска хематология и онкология в Лион да тестват от година и половина въпросните роботи.
 
В областта Оверн-Рона-Алпи в Източна Франция те от 4 години помагат на някои ученици. Сред тях е Лиди, която страда от астма. Поради честите й отсъствия от училище й било предложено сутрин да е в клас, а в следобедните часове да е у дома, откъдето да присъства на курсове посредством робота.
БТА