/ Министерския съвет
Това означава, че на този етап мерките не може да бъдат разхлабени, заявиха от Националния оперативен щаб
Българите все още не са се срещнали масово с коронавируса и нямат изграден колективен имунитет. Това налага отказ от всякакво разхлабване на мерките на този етап. Такъв е изводът от приключилия първи скрининг, обхванал 1016 полицаи, обяви Националният оперативен щаб.

30 са новите заразени от тях в болница 13 души са в болница. Направени са 498 проби. Увеличението на установените случаи спрямо вчера е 5,2%. Общият брои на потвърдените случаи на COVID-19 в страната е 611 души по данни на Националния оперативен щаб.

Излекуваните са 48 пациенти, включително жена на 70 години. Има един починал мъж в Шумен на 72 години. Така общият брой на починалите достигна 24 души.

Първи починал с коронавирус в Шумен

33 са медицинските лица с коронавирус.
Новият установен случай е на лекарка без контакт с пациенти, а по-скоро е външно заразяване.
 
 
Брифинг на Националния оперативен щаб

Брифинг на Националния оперативен щаб

Публикувахте от Новините на NOVA в Сряда, 8 април 2020 г.

От изследвани 1016 полицаи, само 7 служители на МВР са имали среща с вируса, а едва двама от тях са с антитела, което предполага, че вероятно са го изкарали, обявиха държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев и шефът на Кризисния щаб ген. Мутафчийски. Болни полицаи от изследваните на средна възраст 39 години няма.

Резултатът от това изследване показва, че "популацията у нас е девствена по отношение на COVID-19", отсече шефът на ВМА.

Същите резултати е показало и изследване на голяма група военни. Над 1100 военни без симптоми са изследвани - резултатът е по-малко от 0,7% са имали среща с вируса, отчете генералът. Предстои изследване на моряците от наш кораб, завръщащ се от учение в Румъния. На него плават 146 моряци, които ще се изследват скринингово. "Нямаме данни за оплаквания, но ще ги включим в това проучване", добави Мутафчийски.

Млад мъж от Старозагорско е заразен с коронавирус

Изводите от проведеното изследване сред полицаи и военни до момента: "Засега се оказва съвсем правилна стратегията на правителството и на здравните власти, че такова масово скринингово изследване ще бъде скъпо и абсолютно безсмислено като данни", заяви ген. Мутафчийски.

"Това изследване е важно, защото ни дава една картина на ситуацията в една по-рискова група. Данните означават, че все още активна циркулация на вируса, дори и в София, не е налице. "И епидемията е под контрол", обобщи изводите от скрининга Ангел Кунчев. "Не може да разчитаме на масов имунитет, който да ни пази, рано е за намаляване на мерките", каза още епидемиологът. "Резултатите от това изследване са интересни от гледна точка от големия натсиск за провеждане на масово тестуване", добави той, предвид безполезността на такова, ако бъде проведено на този етап.

От щаба коментираха и недоволството на хората в Банско, че от 9000 население ще бъдат изследвани само 1000, а не поне 3000. Стана ясно, че това ще бъде на първия етап. В зависимост от данните от скрининга, ще бъде решено дали се тестуват още местни хора, обясни Мутафчийски.

"Притеснението на банскалии е, че около празниците хиляди ще отидат в закупените си апартаменти. Всичко това ще плъзне из страната и този ограничен модел в момента ще стане абсолютно неограничен", разтълкува трегвогите на местните шефът на ВМА. Той беше категоричен още, че не мутациите са причина за голямата смъртност в Италия, а ненавременните мерки, предприети там. Двамата с доц. Кунчев изразиха раздразнението си от безпочвеното сравнение с тестуването в Швеция и у нас.

"35 пъти е по-голяма смъртността в Шмвеция, но там беше достатъчно откровен министър-председателят и каза - извинете, ние сбъркахме", заяви ген. Мутафчийски по повод голямата разлика между двете страни, а именно - късната социална изолация в Швеция.

"Според някои математически модели в България има 6 хил. заразени - да, може", призна той. И съобщи, че щабът следи и регистъра на общата смъртност в България, сравнена с последните две години, за да се ориентира дали тя е повишена сега, или не. "Независимо от каква причина, тя обикновено се движи в някои граници", добави той.

Лъже ли Пхенян за коронавируса?

В момента циркулират и други вируси, предупреди пък д-р Кунчев. Самият той разкри, че през миналата седмица е прекарал за няколко дни ларингит, който няма общо с коронавируса.

По време на брифинга отново се повдигна въпросът за симптоми и начини на лекуване на коронавирусната инфекция.

"Дълго време остават последиците при излекуваните от коронавирус. Кашлицата на изписаните продължава и повече от седмица, въпреки че са чисти от вируса. Също им продължават оплакванията за безсилие, задух, дискомфорт, но без температура. Не се знае до колко време ще се борим с коронавируса и трябва да се адаптират болниците за получаване на адекватни грижи от всеки гражданин", казаха от щаба.

Броят на новозаразените с коронавирус се е увеличил с 73 000 души за едно денонощие

"Във ВМА се проследява всеки, който се лекува вкъщи, с по един телефонен разговор на ден. 115 пациенти от ВМА наблюдаваме, които са си вкъщи. Вече 5 пациенти са прибрани обратно в болница поради евентуални влошавания на състоянието им", заяви Мутафчийски.

"От началото на епидемията в Китай сме казвали, че всяка вирусна инфекция, предавана по въздушно-капков път, преминава през стотици хиляди хора, припомни и шефът на Националната референтна лаборатория проф. Тодор Кантарджиев. Така вирусът претърпява развитие, което го адаптира към човешкия вид. Това е вирус, идващ от животно, и се адаптира към човека. Благодарение на това вирусът придобива свойства като по-лесно да се предава от човек на човек", обясни той.

Коронавирусът взе 60 000 жертви в Европа

"Тежестта на клиничната проявява, заболяването при хората става по-леко и хронично. Известни са някои мутации на циркулиращия сега в света вирус, който започна като форма S, тя има три генетични разнородности, той мутира и стана във форма L. Това значи, че е станал по-вирулентен и по-опасен, и това е причината за голямата заболеваемост в Италия, впоследствие и в Испания, добави Кантарджиев.

"Когато инфекцията започне като гърлобол, кашлица и хрема трябва да се вземат всички мерки, за да се забави развитието на инфекцията – средства за лечение директно в гърлото. Вирусна инфекция най-лесно се забавя или избягва, ако се вземат мерки в началото. Който сутрин се събуди с гърлобол, трябва да направи нещо. За разлика от грипа, който действа за два часа, коронавирусът се развива няколко дена", подчерта Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев и проф. Мутафчийски категорично развенчаха внушения, че в Козлодуй са се ползвали стари облекла за химическа защита поради дефицит на защитни средства. Двамата изредиха конкретни данни колко хиляди защитни костюма, маски, тонове спирт и консумативи са разпределени за трите области - Враца, Монтана и Видин. Въпросните облекла за химическа защита не са предназначени за медиците, а само за дезинфекторите, които работят с препарати за дезинфекция и за логистика, обясни Тодор Кантарджиев. "Тези химически дрехи бяха за хората, които ще извършват дезинфекция и никога не съм казвал, че това облекло е за лекари", опроверга той публикации по негов адрес.