Представители на парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и на „Има такъв народ“ (ИТН) разговарят в сградата на парламента. В Народното събрание от ГЕРБ-СДС започнаха поредица срещи, като днес вече разговаряха с представители на ДПС и на „БСП за България“. 

Нинова: ГЕРБ ни канят на среща по програма на ПП-ДБ, според Атанасова тя е за забавление

Председателят на ПГ на ГГЕРБ-СДС Десислава Атанасова отбеляза, че това е първият разговор, който провеждат с ПГ на ИТН в 49-ия парламент, а и преди това, по повод на възможни консултации преди връчване на първия проучвателен мандат на ПГ на ГЕРБ-СДС за излъчване на правителство в рамките на това Народно събрание.

До този момент, както знаете, провеждахме серия от разговори с другите парламентарни групи, като в тези разговори основен акцент са възможни съгласия по секторните политики от нашата управленска програма и съответно визията на останалите парламентарни групи за възможностите за подкрепа на тази управленска програма, както и различните идеи за консолидация на общи решения, заяви Десислава Атанасова.

БГНЕС

Основните теми, върху които считаме, че следва да говорим, са освен най-важните за България, а именно приоритетите еврозона, Шенген, получаване и усвояване на средствата по Националния план за възстановяване и устойчивост, стабилна финансова система, сигурна и предвидима данъчна финансова политика, както и всички наши идеи за развитие на секторните политики в една очаквана, смислена управленска програма за бъдещо правителство, добави Атанасова. 

Томислав Дончев на преговорите с БСП: Парламентарната република е поставена под въпрос

Струва ми се, че за всички е ясно, че не можем повече да си позволим поредни предсрочни избори, защото, това освен че допълнително би дестабилизирало държавата, за пореден път би показало, че политическата класа се е изчерпала и от идеи, и от възможности, коментира Атанасова. По думите ѝ, ако не намерят, разбира се, допирни точки на съгласие, "това е единственият изход". 

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов припомни, че от ИТН още преди тези избори са заявили, че в този парламент ще подхождат конструктивно и практично.

БГНЕС


Надявам се сега експертите ни да проведат конструктивен разговор, защото вие споменахте, че имате управленска програма, но ако се получи мнозинство в този парламент, то трябва да има общо взето обща управленска програма, а не управленската програма на някоя от партиите, смята той. Йорданов изрази надежда разговорът да е конструктивен. 

"Ваша работа е как подхождате, колко време отделихте на втората политическа сила, въпреки че отстрани разговорите изглеждаха с предизвестен край и изключително безсмислени и странни, това е ваше решение", коментира депутатът.

По думите му "ситуацията в държавата е толкова лоша във финансово състояние благодарение на Асен Василев". Ние носим вина за това като политическа партия, защото им бяхме коалиционни партньори, и нашата вина е, че не успяхме да ги спрем достатъчно рано, но повече такава грешка няма да допуснем и сляпа подкрепа няма да получи нито една политическа партия в парламента, коментира Тошко Йорданов.

Този парламент има много приоритети и задачи, дано да има достатъчно време да може да свърши всички, посочи Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС. По думите му големите теми са две – парламентът да събере мнозинство и да излъчи правителство, както и намирането на съгласие по отношение на приемането на бюджет. 

БГНЕС


Дончев каза, че споделя оценката им за критичното състояние на публичните финанси. 

Тази среща изобщо не беше за подкрепа на мандат на ГЕРБ. Тази среща беше разговор на експерти по секторни политики. Това каза Тошко Йорданов след проведени разговори с представители на първата парламентарна сила.

"Бих казал, че по отношение на бюджета имаме сходни десни икономически разбирания", посочи Йорданов.

Той отбеляза, че имат разминавания за някои неща и даде пример със съдебната реформа и "заложените от Кирил и Асен промени, които вкараха в Плана за възстановяване и устойчивост, които стават задължителни". Имаме разминавания, тъй като в някои неща те разсъждават по-близко до тях, а ние имаме определени съмнения в сигурността на гражданите, ако някои промени бъдат направени без мисъл, коментира той.
Никол Николова, БТА