Очаква се следващия месец да бъдат проведени още пет електронни търга и за другите лекарства за болниците
Вчера е завършил първият електронен търг за покупка на лекарства за болниците за онкологични и онкохематологични лекарства. С него са били икономисани 57 млн. лева от бюджета на Касата, пресметна здравният министър Кирил Ананиев, след като обяви, че процедурата е завършила успешно.

Джафер: Абсолютен провал в здравеопазването и комуникационен проблем между НЗОК и МЗ

„По първоначалните спецификации, стойността на лекарствата щеше да достигне на базата на този търг около 1, 280 млрд. След провеждането на търга бяха намалени тези средства с 57 млн. лева. А това е икономия за бюджета на НЗОК. Това правителство създаде и проведе електронен търг, една мечта на доста други правителства“, похвали се министър Ананиев.

Той уточни, че в търга са се включили от държавните болници, общинските и тези със смесено участие. Ананиев изрази надежда, че скоро ще могат да се включват и частните болници и припомни за законодателната инициатива, която самият той лансира след скандала с лекарствата, заплащани на различни цени в частните и държавните болници. По думите му именно участието и на частните болници в такива търгове ще ограничи тези случаи.

800 хил. е можела да спести Касата от лекарство за частните болници

На въпрос на Dariknews.bg дали има и други лекарства, освен четирите, за които стана ясно, че са заплащани от НЗОК на различни цени в частните и държавните болници, Ананиев отговори, че проверката още не е приключила.

Задължават и частните болници да купуват лекарства с обществена поръчка

„Националният съвет по цени и реимбурсиране и Агенцията по лекарствата правят проверка на всички лекарства и те ще ни информират има ли други лекарства с такава разлика в цените“, каза министърът.

От думите му стана ясно, че през февруари предстоят да бъдат направени още пет електронни търга и за останалите лекарства за болниците.