/ DarikNews.bg
Още три медикамента им се заплащали на по-висока цена, отколкото за държавните клиники
Близо милион лева е можела, но не е спестила Здравната каса от заплащането на едно лекарство в пъти по-скъпо за частните болници спрямо останалите.  Това стана ясно от изслушването на шефа на НЗОК д-р Дечо Дечев пред здравната комисия в парламента. Той изчисли, че ако Касата беше плащала на всички болници най-ниската цена за медикамента "Пеметрексед", която е  117 лева, нямаше да похарчи около 800 000 лева отгоре.

Многократно шефът на Касата заяви, че според него няма законово нарушение лекарствата да се заплащат на различни цени, тъй като и най-високата заплатена цена на "Пеметрексед"  - 1063 лв., е в рамките на максималните регламентирани цени. Дечо Дечев обясни решението си да не сезира институциите, а да изнесе информацията в медиите, именно заради това - нямало нарушение на закона. 

И други лекарства частни и държавни болници са закупували на различни цени, но още се очакват данни от анализите, стана ясно още от думите на здравния министър Кирил Ананиев по време на изслушването. То бе поискано от опозицията заради изнесените данни от д-р Дечев, че Касата е плащала различни цени за едно и също лекарство в частните, държавните и общинските болници.

Според шефа на Здравната каса там, където не се провеждат обществени поръчки, както е в частните болници, лекарствата се заплащат на най-високата допустима цена. 

Кирил Ананиев уточни, че до момента 27 болнични заведения, като от тях 11 са частни, са дали информация за цените на 124 лекарства. Оказало се, че има 4 медикамента , които са заплащани с по-голяма разлика в цената, като едно от тях е "Пеметрексед" - цитираното от д-р Дечо Дечев. Най-високите цени били заплатени именно на частните болници.

Задължават и частните болници да купуват лекарства с обществена поръчка

Правело впечатление обаче, че там, където не се провеждат обществени поръчки - в частните болници, се заплащали най-високи цени, а където имало търгове - в общинските и държавните, цените били по-ниски. 

БСП и ДПС искат изслушване на шефа на НЗОК в здравната комисия


"Не че е нарушен законът, но се появява практика за нерационално разходване на обществен ресурс", обобщи той.

Здравният министър Ананиев пък бе категоричен, че не е имало бездействие в неговото министерство.

"За да мога да изпълня своите функции, трябва да дойде до мен сигнал от НЗОК, защото при нея всеки месец постъпват фактурите, които те плащат на болниците. В тези фактури има вид лекарство, количество, единична цена, обща сума. Това нещо при мен го няма. Трябва да бъда сезиран, за да мога да направя това, което направих след като ми дадоха тази информация", посочи министърът.

Частните болници обвиниха шефа на НЗОК в лъжа

Той пак припомни, че вече е пуснал писмо до НАП за по-комплексна проверка, били готови и законови промени, с които и частните болници да бъдат задължени да провеждат обществени поръчки.

Ананиев посочи, че има процедура на Еврокомисията и тя очаква отговори именно в тази посока - всички болници - държавни, частни, общински, със смесено участие, да прилагат Закона за обществени поръчки. Сега конкретно се иска да бъдат включени и частните болници, уточни министърът.

От Брюксел настоявали и лекарствата за редки болести да минават през обществени поръчки, но Ананиев изрази опасения, че това би било рисково за пациентите.

"Това са случаи, в които трябва спешно да се реагира и ако вървим по този закон, може да изпуснем някой от пациентите", обясни здравният министър.