/ Gulliver/Getty Images
От Националното сдружение на частните болници излязоха с декларация по повод твърдения на шефа на НЗОК Дечо Дечев, че на частните болници се изплащат лекарства в пъти по-високи от тези в държавните и общински болници.

От Сдружението на частните болници са категорични, че това не отговаря на истината, защото лекарствата се заплащат по позитивния лекарствен списък на самата здравна каса и съответно по цена не по-висока от цената, определена в този списък. 

„Откровени лъжи!“, заявяват от сдружението. 

В свое интервю Дечо Дечев, заяви, че е прокаран лобистки закон, който позволява на частните болници да не провеждат обществени поръчки.

От Националното сдружение на частните болници обаче посочват, че промяната в закона се е наложила заради решение на Европейската комисия от 2014 г., с което се задължават всички страни членки до 2016 г. да синхронизират своите законодателства с нова директива на Европейския съюз.

„За пореден път се хвърлят лъжи и спекулации срещу една част от добре функциониращите лечебни заведения“, се казва още в позицията и се допълва, че всички лечебни заведения в страната са подложени на еднакви пазарни условия - те следва да се договорят с доставчиците на лекарства, консумативи и оборудване, да обезпечат качествени медицински специалисти и в крайна сметка са реимбурсирани от НЗОК при абсолютно равни условия, посочват от сдружението.

Единствената разлика, за информация на д-р Дечев е, че държавата, като собственик на част от болниците, дотира тяхното съществуване с парите на данъкоплатците, което е абсолютно забранено по правилата на Европейския съюз. Не само това - поставянето на държавни и частни субекти в дискриминационни отношения е забранено и от Конституцията на Република България, се добавя в позицията.

Според сдружението изказването си д-р Дечев нарушава Конституцията и основни други принципи в правото, и следва да му бъде потърсена отговорност.