Д-р Дечо Дечев
Д-р Дечо Дечев / БГНЕС
БСП и ДПС внесоха писмено искане управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев да бъде изслушан в парламентарната комисия по здравеопазване на 16 януари.

Повод са неговите разкрития за източване на Здравната каса през лобизъм за частните болници, които получавали в пъти повече пари за едно и също лекарство, а за тях не важело изискването за обществени поръчки и конкурси. Веднага след изказването му от сдружението на частните клиники го обвиниха в лъжа.

От опозицията обаче искат да научат истината и по тази причина двете парламентарни групи внесоха в деловодството на парламента предложението още утре на заседанието на здравната депутатите да се срещнат с д-р Дечев.

"Проблемите, които той поставя, според нас са изключително сериозни, не само според нас. Те трябва да бъдат прозрачно разрешени и поставени пред Здравна комисия", каза депутатът от левицата проф. Георги Михайлов.

Решението за изслушването било взето след консултации между двете политически сили.

Управителят на Здравната каса поначало е на подчинение на парламента, тъй като това е органът, който го избира начело на обществения фонд. Мандатът на д-р Дечев изтича през март и той вече заяви, че след това си тръгва.