Първанов е политическият чадър върху всички структури на ДС
Първанов е политическият чадър върху всички структури на ДС / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Външният министър: Първанов е политическият чадър върху всички структури на ДС
36295
Външният министър: Първанов е политическият чадър върху всички структури на ДС
  • Външният министър: Първанов е политическият чадър върху всички структури на ДС

Президентът Георги Първанов е политическият чадър върху всички структури на Държавна сигурност в България, съобщи министърът на външните работи Николай Младенов. Той уточни, че почти всички съветници на Георги Първанов са били агенти на Държавна сигурност. Младенов допълни още, че тези хора няма да бъдат изпратени за посланици.

Вътрешният министър Цветан Цветанов уточни, че според него е недопустимо подобни хора да представят страната ни и да правят външна политика. Цветанов поиска обяснение от Георги Първанов как така 50% от посланиците, които са изпратени през неговия мандат, са имали връзки с Държавна сигурност. Министърът заяви, че трябва да има ясен дебат в Народното събрание и българското общество веднъж завинаги да затвори тази страница.

Николай Младенов коментира, че в бъдеще няма да има назначения на посланици и генерални консули, които да компрометират държавата по този начин. Вътрешният министър Цветан Цветанов пък заяви, че не може подобни хора, свързани с ДС, да представляват страната ни в чужбина. „Ако една система като външно министерство не е успяла да изгради такъв потенциал, е много тежко. Но тук трябва да попитате защо това се случи и защо днес го отчитаме като резултат, като 20 години имаше различни правителства, които управляваха, различни политически воли и всеки декларираше, че разсекретяването на досиетата трябва да бъде цел номер 1”, обясни той.

Вътрешният министър обаче не отговори на въпроса дали е готов да се раздели със заместника си Павлин Димитров, за когото преди време също излезе подобна информация. Това според вътрешният министър е решение на премиера.