Протоколи за изписване на аналогов инсулин ще се разглеждат и в РЗОК
Протоколи за изписване на аналогов инсулин ще се разглеждат и в РЗОК / Sofia Photo Agency, архив
Протоколи за изписване на аналогов инсулин ще се разглеждат и в РЗОК
55172
Протоколи за изписване на аналогов инсулин ще се разглеждат и в РЗОК
  • Протоколи за изписване на аналогов инсулин ще се разглеждат и в РЗОК

Протоколите за изписване на аналогов инсулин от август започват да се разглеждат и в регионалните здравноосигурителни каси. Това съобщи председателят на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет Елисавета Котова. По думите й така ще се съкрати времето за одобрение, което ще улесни пациентите, тъй като досега тези протоколи се разглеждали само и единствено от Националната здравноосигурителна каса.

През септември предстои и договаряне за това касата да покрива иглите за всекидневната употреба на инсулин. Според Котова реимбурсирането на иглите е било факт преди 2002 година и ако се въведе сега, няма да натежи на институцията, тъй като ставало дума за 30 иглички на месец, всяка от които струвала по 20 стотинки.

При 32 процента от българите с висок риск от развитие на диабет кръвната захар никога не е измервана, показва статистика, представена от асоциацията. Едва по-малко от половината от българите с диабет пък си признали, че са били обучавани от специалист за това как да контролират своето заболяване. Според Елисавета Котова първото, което трябва да се направи, е да се обърне внимание върху това какво се случва след като децата, боледуващи от диабет, преминават в групата на възрастните: „Нашите деца след 18 години минават в групата на възрастните. Ролята на ендокринолозите, които досега са се грижели за тях, е дотам. Условията в другата група нарушават добрите резултати, за които те са се борили да съхранят - да има перфектен контрол".

Елисавета Котова посочи още, че е нужно да паднат критериите за изписване на аналогов инсулин при децата, а тези при възрастните пък да се облекчат: „Много по-лесно и по-добре би било двата типа диабет да се разделят. Диабетът тип 1 няма друг медикамент, а само инсулин, докато при тип 2 инсулинът идва на много по-късен етап. При този тип може да се започне с диета, с медикаменти".

От асоциацията допълниха, че предстои и обсъждане на предложението срокът на протоколите да бъде променен от шест месеца на година, но в тях да се добави текст, който да позволи инсулинът да се изписва според нуждите на пациента. По този начин ще се избегне натрупването на инсулин вследствие на несъответствие между предписаната доза и реално използваното количество, посочи още Елисавета Котова.