/ Георги Димитров
Протест под надслов "Корупцията дере и вашата кожа" поиска незабавно затваряне на единствената действаща българска ферма за норки, свързана с месопроизводителя Иван Ангелов, предава NOVA.

Георги Димитров

Недоволството пред Министерския съвет идва няколко дни, след като бизнесменът Светослав Илчовски отправи обвинение в парламента, че норки са загробвани в мина на Христо Ковачки.

Георги Димитров

Протестиращите припомниха за рисковете в тези обекти и внесоха подписка с искане служебното правителство да спре дейността им.

Георги Димитров
 

Към протеста се присъедини и Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!" Тя се включи на живо във Фейсбук от протеста. От видеоклиповете става ясно, че Манолова се е срещала със служебния земеделски министър Христо Бозуков и със служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров

Георги Димитров

Той е приел представители на сдружение "Кампании и активизъм за животните в индустрията", "Национална гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България" и граждани, участници в протеста "Корупцията дере и вашите кожи", съобщиха от Министерстото на здравеопазването.

"Тяхното искане било за предприемане на бързи действия за затваряне на единствената функционираща в момента ферма за отглеждане на норки за ценна кожа. Проблемът е в прерогативите на Министерството на земеделието, храните и горите", обясни министър Кацаров. Поради тази причина от МЗ ще поискат становището на експертите от МЗХГ.

Служебният министър на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков също се срещна с протестиращи срещу фермата за норки в село Маджерито, област Стара Загора, веднага след като встъпи в длъжност.

БТА

Те го запознаха с искането си единствената такава ферма по рода си в страната да бъде закрита.Това съобщиха от пресцентъра на МЗХГ. Петя Алтимирска, председател на сдружение "КАЖИ", която е един от организаторите на протеста, е заявила, че трябва да бъде извършена проверка във фермата, тъй като тя не отговаря на здравните изисквания и хуманно отношение към животните.

Тя допълни, че са подавали сигнали до всички компетентни органи за фермата. "Тази ферма не трябва да съществува", категорична е била Петя Алтимирска. Природозащитниците са връчили папка с документи във връзка с дейността на фермата.
 

nova.bg