Протестиращи: Морето не е частно, нека ви е ясно (СНИМКИ)
Протестиращи: Морето не е частно, нека ви е ясно (СНИМКИ) / снимки: БГНЕС

С викове „Искаме природа, не искаме бетон” природозащитници излязоха в центъра на София на протестно шествие срещу застрояването на Иракли и срещу опитите за узаконяване на незаконните строежи в Националния парк „Пирин”, предаде БГНЕС.

Те издигнаха плакати с надписи: „Развитие с природата, а не против нея”, „Спри бетона, писна ми от строителен тероризъм”. Едно от основните им послания към управляващите беше: „Морето не е частно, нека ви е ясно”. Организатор на протеста е Коалиция „За да остане природа в България”, но към него се присъединиха и някои от най-активните „ранобудни студенти”.

Протестното шествие започна от паметника на Патриарх Евтимий в София и продължи по ул. „Витоша”, ул. „Солунска”, за да завърши пред Министерски съвет, една от институциите, от които зависи бъдещето на Иракли и Пирин и останалите български плажове, планини и гори.

Протестиращи Морето не е частно нека ви е ясно (СНИМКИ)
netinfo

Няколко неща се случват в момента и на Иракли и в Пирин. Отново се строи на Иракли, всички актове, които бяха написани на така наречения инвеститор започнаха да падат един по един в съда, защото държавата не ги защитава. В Пирин се случват няколко неща. Поредното правителство иска да узакони нарушенията, които бяха правени в националния парк от концесионера. Освен това се създаде миналата седмица група от общини и собственици на лифтове, която трябва да създаде нов Закон за гората. Целта е с този закон да се променят 16 други закона, за да се позволи строителството в планините, в групата няма представители на неправителствения сектор, на скиорите и хората, които се занимават с туризъм, коментира Андрей Ралев от Сдружение за дива природа - Балкани, сдружение, което е част от Коалиция „За да остане природа в България”.

„Става въпрос за цялостна политика за управлението на околната среда в България, тоест не става въпрос само за това правителство, а за всички последни правителства, които по никакъв начин не дават трайни решения за опазване на природата”, добави той.

Протестиращи Морето не е частно нека ви е ясно (СНИМКИ)
netinfo

Протестиращи Морето не е частно нека ви е ясно (СНИМКИ)
netinfo

Според Коалиция „За да остане природа в България” управляващите бездействат по широко рекламирания от самите тях парк „Българско Черноморие”, предложен от природозащитници, за да се опазят последните незастроени плажове по Черноморието. От неправителствената организация са убедени, че са необходими само шест стъпки, за да се гарантира опазването на Иракли, Карадере, Камчийски пясъци - Шкорпиловци, Дуранкулак (север и юг) - Св. Ана, Шабла - Крапец и Шабленски езера, Камен бряг - Яйлата - Болата - Калиакра, Корал, Аркутино, Дюни, Маслен нос (брегът и плажовете между „Перла” и резерват „Ропотамо”), Паша Дере, Странджа.

Протестиращи Морето не е частно нека ви е ясно (СНИМКИ)
netinfo

Те смятат, че Народното събрание трябва да наложи мораториум върху промяната на предназначението на гори и земи и върху издаването на строителни разрешения в зоните от европейската екологична мрежа „Натура 2000” по Черноморското крайбрежие до изработване на цялостна визия за развитие на Черноморието. Те предлагат Народното събрание трябва да приеме законови промени, за да се може да отпаднат изключенията за застрояване на дюните и да се въведе възможност за обжалване на подробните и на общите устройствени планове от гражданите. От неправителствената организация настояват за прекратяване на всички процедури за придобиване на държавни имоти в защитени зони от мрежата Натура 2000, а държавните и общински гори и земи в защитените зони да станат публична собственост.

Протестиращи Морето не е частно нека ви е ясно (СНИМКИ)
netinfo