Протест пред ВСС заради уволнението на съдия Мирослава Тодорова
Протест пред ВСС заради уволнението на съдия Мирослава Тодорова / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Съдия Калин Калпакчиев пред Дарик
55186
Съдия Калин Калпакчиев пред Дарик
  • Съдия Калин Калпакчиев пред Дарик

Мащабен протест в подкрепа на съдия Мирослава Тодорова ще се състои днес - 13 юли, пред сградата на Висшия съдебен съвет в столицата. В него освен граждани ще участват и магистрати от три столични съдилища, както и от Върховния касационен съд. Тодорова беше уволнена от членовете на ВСС заради неспазване на сроковете за написване на мотивите към дела, които тя води. Междувременно бе съобщено, че Тодорова ще даде пресконференция днес.

Малко след като стана ясно, че съдия Тодорова е уволнена, от членовете на ВСС във Facebook веднага се сформира група в нейна подкрепа. В интернет-групата освен граждани, членуват и представители на различни организации и много журналисти, а в отворено писмо, подписано от Софийския градски съд, Софийския апелативен съд, Софийския районен съд и Върховния касационен съд, се казва, че работещите там съдии също ще вземат участие в протеста. Сред организаторите е и съдия Калин Калпакчиев, близък приятел на Мирослава Тодорова.

„Призоваваме колегите да се съберем пред ВСС в знак на протест с това решение. Смятаме, че е безпринципно и проява на двоен стандарт по отношение на колегата и всъщност е изпълнение на поредната политическа поръчка, която изпълнителната власт поставя на този зависим ВСС. Дисциплинарното уволнение, макар и маскирано под друг предтекст, цели да бъде наказан съдия или съдиите, които помислят дори да изразят идея за реформиране на съдебната система”, заяви пред Дарик Калпакчиев.

От Българския Хелзинкски комитет пък се заканиха да алармират редица международни организации за скандалното уволнение. Не е ясно обаче дали участието на съдиите в шествието ще блокира работата на съдилищата.

В четвъртък Висшият съдебен съвет уволни дисциплинарно съдия Мирослава Тодорова заради забавени мотиви към дела. Това е второто дисциплинарно дело срещу Тодорова, образувано за по-малко от година. Основанието за образуването му е системно неспазване на сроковете за написване на делата, а конкретният повод - забавено с четири години и осем месеца написване на мотивите по дело за отвличане, поради което то е било прекратено заради изтичане на абсолютната давност, към което бяха присъединени още две дела.

Мирослава Тодорова е председател на Съюза на съдиите в България.