Ася Петрова
Ася Петрова / БГНЕС, архив
Прокуратурата смята, че резултатите от референдума трябва да са задължителни. Това е така, защото намерените при допитването близо 12 500 бюлетини без плик трябва се считат като част от избирателната активност, а не да бъдат извадени от нея, смята зам. главният прокурор Ася Петрова, която се яви по делото.

Днес Върховният административен съд (ВАС) заседава по процеса, който започна след жалба на Инициативния комитет за референдума срещу решението на ЦИК. От Комитета са на мнение, че ако бюлетините без плик бъдат прибавени към счетените за действителни близо 3 480 000, то резултатите от националното допитване стават задължителни.

За изготвянето на математическо-статистическа експертиза съдът плати на трима специалисти по 4000 лева.

Вещите лица заявиха пред съда, че установените несъответствия са несъществени и не могат да се отразят на крайния брой гласували.

От ЦИК са на мнение, че 12 000 гласа няма как да обърнат резултатите от референдума. А от инициативния комитет пък смятат, че именно тези над 12 000 бюлетини трябва да бъдат зачетени и решенията от референдума да станат задължителни.

Решението на съда се очаква в срок до 14 дни. То обаче няма да е окончателно и може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС.