Производителите на зърно протестират и утре, чакат решение на кабинета
Производителите на зърно протестират и утре, чакат решение на кабинета / netinfo
2 750 души и над 1 300 тежки селскостопански машини са участвали днешните протести на зърнопроизводителите в 14 области на страната. Данните са на оперативния щаб на Националната асоциация на зърнопроизводителите и бяха съобщени в „Денят” на Дарик радио от председателят на асоциацията Красимир Аврамов.

Утре продължаваме протестите и ще следим с голямо внимание решението на правителството за компенсиране на щетите от сушата - надяваме се то да бъде адекватно, добави Аврамов. Той уточни, че на днешното заседание на Консултативния съвет по зърното не е прието искането на протестиращите да се обяви бедствено положение заради засушаването.

Думата „бедствено” беше категорично отхвърлена, „извънредно положение за състояние на посевите” също не беше одобрено като квалификация – думата, която намериха беше „екстремно”, обясни Красимир Аврамов.

Властта смята, че може да се издействат средства от фонд „Солидарност” на ЕС, но затова е необходим достатъчно аргументиран доклад от министъра на земеделието Нихат Кабил, който ще бъде чак през юли, добави председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите. И уточни, че допълнителни средства държавна подкрепа може да бъде отпусната, на ако бъде разрешено от Брюксел.

Най-реално според нас е връщането на разликата в акциза след 1 юли – по 3,50 лева на декар, каза Красимир Аврамов. Той призовава всички земеделски производители да си подготвят фактурите и да кандидатстват пред Агенция „Митници”.

Сред мерките, които днес са били обсъждани е формирането на междуведомствен кризисен щаб, чиято цел щебъде да събира постоянна информация за състоянието на посевите от есенници до жътва и за това каква част от посевите са пропаднали.

Според Красимир Аврамов падналите през последните дни дъждове не са подобрили състоянието на посевите. Знаете, че колкото и вода да налеете на едно изсъхнало цвете, то няма да се съживи - около 30 на сто от посевите са в незадоволително състояние, а 70 на сто от пшеницата е засегната от сушата, каза Аврамов. По думите му на консултативния съвет е било отчетено, че само около 6-7 на сто от посевите са в задоволително и добро състояние.