През изминалите седем месеца здравният министър проф. Асена Сербезова е разпоредила множество проверки в лечебни заведения в страната, в регионални здравни инспекции и в структури на Здравното министерство. Резултата от тях тя коментира в студиото на „Събуди се” по NOVA.

„Това са лечебни заведения, за които Министерството на здравеопазването е принципал и е отговорно за това, което се случва там. И е съвсем логично да се поинтересува как се разходват публичните финанси. Няма нищо общо с личностните и професионални качества на уважавани от нас лекари”, уточни тя.

Проф. Сербезова обърна внимание на казуса с проф. Генчо Начев, получил 1 млн. лв. за три години от допълнителни възнаграждения по граждански договори. „Самото взимане на такава сума, след като има съответните документи, отчетени към съответните данъчни власти, не е нарушение”, отбеляза тя.

600 млн. лв. задължения са натрупали държавните болници

Но посочи къде точно е нарушението:

„Първо сключването на граждански договори, които са за срок от три години. Това, на практика, представлява според колегите от Вътрешния одит прикрит трудов договор. Имало е два граждански договора в сила. Отделно от сумите, които са извън месечното възнаграждение, месечно - чрез заплата и допълнително материално стимулиране, са около 30 000 лв.”.

За болница „Св. Екатерина” здравният министър в оставка каза, че от 2008 г. е проверявана само веднъж. За сравнение - лечебното заведение в Роман - три пъти. Дали е имало чадър, тя каза: „Говоря с факти. Изводите може да си направи всеки, който ни гледа”.
NOVA