Министърът на здравеопазването в оставка Асена Сербезова съди прокуратурата за 70 000 лева. Искът ѝ е по Закона за отговорността на държавата (ЗОДОВ), съобщава БТА. 

Сербезова мотивира иска си с делото срещу нея. Тя бе обвинена от прокуратурата за всяване на паника по време на извънредното положение, свързано с COVID-19. В иска си срещу прокуратурата тя посочва, че е претърпяла стрес и притеснения.

Обрат по делото срещу шефката на фармацевтичния съюз за всяване на тревога

Сербезова е решила да потърси отговорност от държавното обвинение заради дело, което прокуратурата започна срещу нея по време на извънредното положение заради пандемията от COVID-19.

То бе инициирано заради нейни интервюта за БНР и БНТ, в които предупреждаваше за евентуален недостиг на лекарства. Това бе определено като престъпление от държавното обвинение, но през март 2021 г. тя бе оправдана на първа инстанция от Софийския районен съд.

Прокуратурата протестира, но накрая се отказа да поддържа обвинението. Така делото приключи през август 2021 г. , когато Сербезова бе оправдана окончателно от Софийския градски съд.
БНТ