Президентът Румен Радев е в САЩ за Общото събрание на Организацията на обединените нации. Той отправи остра критика към кабинета за членството на България в Шенген. Според Радев липсва активна политика, която да убеди Австрия и Нидерландия да премахнат ветото върху евентуалното членство.

„Окуражавам премиера Денков да направи визита в Австрия възможно по-скоро. Има начини. Да покани премиер Нехамер така, както аз го направих - отидохме заедно на границата, имаме редовен диалог и с президента. Така че да бъде чут нашият глас много повече и много по-силно. Това изисква системни усилия”, посочи държавният глава, предава NOVA. Радев подчерта, че кабинетът не води достатъчно активна политика да убеди Австрия и Нидерландия.

Продължава работното посещение на президента Радев в САЩ

Президентът Румен Радев ще произнесе реч в рамките на Общополитическия дебат към Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Той проведе редица двустранни срещи - една от които с австрийския му колега Александър Ван дер Белен.

"За да влезем в Шенген, трябва да убедим обществото в Австрия, а не само политиците, че България е надежден член на ЕС, охранява добре границите си и заслужава да бъде част от това пространство", заяви Радев.

След разговорите стана ясно, че Виена не е променила позицията си за членството ни в Шенген, а Радев отправи препоръки и към кабинета по тази тема, предава БНТ.

Според Румен Радев обещанието на премиера Николай Денков да забрани вноса на слънчоглед и помощите за земеделците няма да успокоят протестиращите. Радев очерта като проблем и неравномерното разпределение на субсидии в сектора, както и "политиката на противопоставяне", която кабинетът води.

"За да се управлява държавата, трябва да се управлява така, че да има доверие в хората и те ще дадат доверието си, когато видят, че правителството поставя на първо място техния интерес, интересът на българската икономика и на българските граждани", коментира президентът.
NOVA, БНТ